Překvapivé: už ani SAP neprodává podle očekávání

30. března 1999
Computer 6/99 SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Obavy z roku 2000, ale i „změny paradigmatu“ postihují také největšího producenta podnikových informačních systémů.
Oblast podnikových informačních systémů („ERP“) stagnuje, varují analytici. Hlubokou ztrátou to odnáší Baan, jak jsme psali zde; zdá se ale, že ani světové jedničce v této oblasti, firmě SAP, se nedaří podle očekávání. Po letech vysokého růstu oznámila firma investorům, že prodeje za první pololetí letošního roku zřejmě nebudou znamenat žádné vylepšení oproti stejnému období roku 1998 – přitom SAP doposud rostl o 40 % - 70 % meziročně.

Zdá se, že oblast podnikových informačních systémů trpí určitou nasyceností a jakoby nebylo jasné, kudy dál. Svou roli jistě hraje i problém roku 2000, ale nezdá se, že by právě ten byl hlavní příčinou, proč se investice do těchto systémů zpomalují – spíše je pravděpodobné, že podnikové informační systémy budou muset projít masivní přestavbou, jakousi „změnou uvažování“. U SAP AG toto dobře vědí, ale změna se nedá udělat přes noc a navíc přesně není jasné, který budoucí směr bude nejdůležitější, nejvíce profitabilní. SAP si proto chce pojistit hned několik oblastí - jednou z nich je i elektronická komerce. V dubnu se zřejmě objeví velice důležitá oznámení ukazující, že i v e-commerce samotné se SAP nesoustřeďuje jen na jednu oblast, ale současně na obchody business-to-customer i business-to-business.

Ač je firma z pohledu zisku stále vysoce úspěšná a pravděpodobně zde velký propad nehrozí, akcie SAPu povážlivě klesají – mají nyní nejnižší hodnotu za posledních dvanáct měsíců. To není příliš logické – SAP svou tržní pozici za rok nijak nezhoršil, ba právě naopak, a to, že se nyní nachází v „dolní úvrati“ produktového cyklu, kdy jsou některé současné produkty a technologie mírně výběhové a nové ještě nejsou na světě, postihuje periodicky každého softwarového vývojáře.

Diskuze (1) Další článek: Computer 6/99

Témata článku: ,