Aktualizace | Hudba, filmy, seriály | Winamp

Přehrávač Winamp se vrací. Tento týden vyjde aktualizace, v roce 2019 nová verze

Multimediální přehrávač Winamp je softwarovým dinosaurem, který na trhu existuje již více než dvacet let. Poslední aktualizaci však dostal před čtyřmi roky a od té doby bylo „ticho po pěšině“. Nyní se opět probouzí k životu a vývojáři s ním mají velké plány.

Určitě nebudeme přehánět, když Winamp označíme za legendu ve svém oboru, kterou znal na přelomu století skoro každý. První verze freewarového multimediálního přehrávače vyšla v roce 1997 a velmi rychle si získala své uživatele. Oblíbený byl jak z hlediska schopností přehrávání hudby, tak i díky podpoře skinů, kterými bylo možné kompletně měnit jeho vzhled.

V roce 2002 získal Winamp poskytovatel internetových služeb AOL, který ho o dvanáct let později prodal společnosti Radionomy. Od té doby na aplikaci takříkajíc „nikdo nesáhl“ a uživatelé se pomalu smiřovali s tím, že verze 5.666 zůstane navždy poslední.

Winamp se probouzí z letargie

Až nyní rozčeřil stojaté vody generální ředitel Radionomy Alexandre Saboundjian. Slíbil úplně novou verzi Winampu, která přijde v příštím roce. Aplikace by měla na jednom místě přinést komplexní posluchačský zážitek, počínaje přehráváním lokálně uložených souborů MP3, přes podporu cloudových služeb, streamovaných internetových rádií, až po vlastní seznamy skladeb.

Tento obrázek nyní najdete na oficiální stránce
Tento obrázek nyní najdete na oficiální stránce

Cílem je aktualizovat aplikaci pro desktop i mobilní platformy iOS a Android tak, aby poskytovala jednotný zážitek při konzumaci zvuku z různých zdrojů. Saboundjian však odmítl upřesnit, které služby bude Winamp podporovat, ani zda a jak se nová verze integruje se službami, jako jsou Apple Music, Hudba Google, Spotify a další obsahové platformy.

Nová verze již tento týden

Reinkarnace se jeví jako docela dobrý nápad – Winamp používá měsíčně sto milionů uživatelů, přičemž většina z nich je mimo USA. Tato angažovaná uživatelská základna by mohla být silným základem pro novou platformu, včetně mobilní verze.

V tuto chvíli nejsou žádné podrobnosti o tom, jak bude nový Winamp vypadat a nakolik naváže na dosavadní styl. Každopádně tento týden by se uživatelé měli dočkat aktualizace na verzi 5.8, která by měla vyřešit některé chyby a problémy s kompatibilitou s novými operačními systémy. Update také eliminuje všechny placené možnosti, které byly původně nabízeny ve verzi Pro. Zbrusu nová verze 6 přijde v průběhu roku 2019.

Diskuze (25) Další článek: Jeff Bezos: „Armádě budeme pomáhat i nadále.“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,