Přehrávač MPIO One: jeden za všechny, jeden pro všechny

První informace o chystaném přehrávači MPIO One slibovaly možnost jeho propojení s pevným diskem nebo CD mechanikou, a tedy téměř neomezenou paměťovou kapacitu. Od této funkce se ve finálním vzorku sice zatím upustilo, přesto máme před sebou špičkový přístroj.

Pořádný kus šarmu

MPIO udává nejlepší směr po designové stránce. Vyvážená hra barev a materiálů svou jednoduchou účelností nemá chybu, použitá kombinace mi připomněla legendární mobil Sony Ericsson T610 – zejména lesklou černou plochou v kombinaci se stříbrným hliníkem. K dostání jsou také další barevné varianty.

Plusy a minusy
 +  kvalitní zvuk
+ design přehrávače
+ nabídka funkcí
- slabší výdrž
- chybí síťová nabíječka
- vyšší cena


K ovládání přehrávače slouží joystick a efektní průhledný rámeček se stisknutelnými rohy, které vedou ke čtyřem popsaným funkcím
MPIO One se příjemně drží v dlani, nejen díky jeho velikosti, ale i díky tomu, že na něm nenajdete žádné hrany a zdánlivě ani žádná tlačítka. Ovládací prvky jsou totiž skryty v okolí joysticku, resp. pod průhledným, na první pohled dekoračním rámečkem, který má však stisknutelné rohy. Ty pak vedou ke čtyřem funkcím. Zásluhou snadného a pohodlného ovládání budete moci s přístrojem manipulovat i poslepu v kapse.

Hýčkejte svoje uši

I přes handicap levných sluchátek budete s nabízenou kvalitou reprodukce nadmíru spokojeni. Reprodukce nepostrádá dynamiku a potěší i celkovou vyvážeností zvukového projevu. Příkladně jsou vykresleny zejména výšky a středy. Basů je trošku méně, ozvou se až v lepších sluchátkách. Se zvukem můžete dále kouzlit pomocí devíti definovaných profilů ekvalizéru včetně jednoho uživatelského a několika 3D funkcí.

Přístroj přehraje všechny obvyklé hudební formáty včetně OGG nebo placené hudby z internetu. Během přehrávání uvidíte korektní diakritiku v českých ID3 popiscích. Průměrná rychlost nahrávání hudby z počítače do přístroje se pohybuje okolo 8 Mb/s, paměť se tak zaplní velmi rychle. Slabší je jen doba přehrávání, okolo deseti až jedenácti hodin.

Kvalitní OLED displej s podporou až 65 536 barev uvidíte dobře v šeru i na slunci, nabízí dobré barevné podání, přehlednou nabídku i bezchybné zobrazení české diakritiky

Slibnou funkcí je možnost přehrávat klipy ve formátu MP4. Díky přiložené aplikaci PMP Transcoder lze do vhodného formátu snadno převést filmové soubory nebo jejich části. Klipy se na malém, ale kvalitním OLED displeji zobrazují plynule bez náznaků trhání. Můžete si také zahrát vestavěné hry, zobrazovat obrázky během přehrávání hudby nebo je přiřadit k hudebnímu albu, případně si prohlížet textové soubory s korektní češtinou. Nabídka funkcí vestavěného FM rádia patří k dobrému průměru, nechybí přímé nahrávání do formátu WMA.

MPIO One je stylový přehrávač s nezaměnitelným designem a bohatou nabídkou funkcí. Přehrávání filmů a hudby, stejně jako široké možnosti práce se zvukem a česká diakritika zaslouží pochvalu. Vše korunuje přímočaré ovládání s graficky přítulným rozhraním. ovládání 100% Celkem
zvuk 100% 95%
funkce 90%
cena 90%

MPIO One
produkt multimediální přehrávač
cena 5 390 Kč
zdroj HBC Europe, Praha
kontakt 800 100 856
Cenová osa (Kč včetně DPH)
MPIO One, 512 MB 5 390 Kč
CM-Tech CA-S650, 512 MB 5 350 Kč
MJI MP3 MPX Player , 512 MB 3 990 Kč
Funkce
vnitřní paměť 512 MB
typ paměti flash
podporované formáty MP3 (8–384 kb/s), WMA (DRM), OGG, MP4 (MPEG-4, WMV, AVI, DivX), JPEG (GIF, BMP), TXT
baterie Li-Pol
doba přehrávání až 11 h
frekvenční rozsah 20 Hz až 20 kHz
odstup signálu od šumu 90 dB
výstupní výkon 2× 13 mW
rozhraní USB 2.0
rozměry (v × š ×h) 32 × 55 × 12 mm
hmotnost 34,5 g
displej OLED, 65 536 barev, 96 × 64 bodů
FM tuner 76–108 MHz
ID3 popisky ano
hlasový záznamník ano
paměťové karty ne
speciální funkce přehrávání klipů, prohlížení obrázků a textů
příslušenství sluchátka, instalační CD, USB kabel, Line-In kabel, pásek na ruku, poutko, pouzdro, manuál

Článek vznikl
ve spolupráci
s časopisem
Computer
a čerpá
z čísla 18/05.

 

Diskuze (9) Další článek: Kde je centrum informačních technologií? V Indii!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,