Přehled základních desek na trhu

Základní deska, donedávna opomíjená součást domácích počítačů, by se dala přirovnat k podvozku automobilu. Tato komponenta totiž ovlivňuje „jízdní vlastnosti“ vašeho počítače, takže správným výběrem můžete předejít spoustě komplikací.
Tento článek vyšel v časopise Computer 8/01 dne 3. května 2001

Jakub Lohniský, Libor Kříž: Základní deska, donedávna opomíjená součást domácích počítačů, by se dala přirovnat k podvozku automobilu. Tato komponenta totiž ovlivňuje „jízdní vlastnosti“ vašeho počítače, takže správným výběrem můžete předejít spoustě komplikací.

V dobách minulých nebyla výběru základní desky věnována velká pozornost jako nyní; uživatel prostě koupil to, co mu nabídli prodejci. Čas se ale nezastavil a nad výběrem toho správného modelu již nedumají pouze znalci hardwaru, ale i obyčejní uživatelé, kterým jde hlavně o dostatečně výkonný a stabilní počítač za rozumný peníz. Stejně jako při nákupu jiných komponent i zde platí, že za kvalitu se musí připlatit. Jestliže se ale nerozhodujete podle ceny, nastává otázka, jakou základní desku vybrat. Vyplatí se pořizovat model od známého výrobce, či stačí nějaká levnější deska na bázi stejného čipsetu? Kolik slotů pro přídavné karty? Na tyto a jiné otázky se vám pokusíme odpovědět v našem článku, a pokud si budete chtít porovnat jednotlivé parametry, je pro vás připraven opravdu rozsáhlý přehled u nás dostupných základních desek.

Jakou zvolit procesorovou platformu?

Tuto otázku si při pořizování základní desky pokládejte jako první. Možná se to nezdá, ale volbou správné procesorové platformy si ušetříte spoustu starostí do budoucna. V současnosti existují v podstatě dvě nejrozšířenější platformy – Intel a AMD. Momentálně platí, že platforma AMD je levnější a výkonnější. Jestliže se rozhodnete pro AMD, vždy si pořizujte základní desku s paticí Socket A (někdy označována jako Socket 462). Určitě se vyhněte provedení Slot A, jelikož byste jen stěží sháněli procesor. V případě, že vaše rozhodnutí padne na Intel, je nejlepší volbou pořízení základní desky s paticí Socket 370. Co se týče patice Slot 1, platí totéž jako v případě Slotu A. Jako neperspektivní se jeví patice Socket 423 určená pro nová Pentia 4, která má být v druhé polovině roku 2001 nahrazena paticí novou, označovanou jako Socket 478.

Otázka druhá – jaký čipset?

Srdcem základní desky je čipová sada neboli čipset. Čipová sada představuje 90–95 % výkonu základní desky a obstarává komunikaci mezi procesorem, pamětí a připojenými periferiemi.

Pro procesory AMD (Duron, Athlon) je v současnosti nejlepší koupě desky s čipsetem VIA Apollo KT133A. Podporuje 133 MHz (efektivně 266 MHz), sběrnici typu EV6, jež je často nesprávně označována jako DDR. Dále zahrnuje podporu všech moderních standardů, ke kterým patří přenosový protokol Ultra ATA/100 nebo režim AGP 4x. V případě platformy Intel je asi nejlepší volbou čipset Intel 815E nebo Intel 815EP. Liší se od sebe přítomností integrované grafické karty (i185EP ji neobsahuje), přičemž základní desky využívající jeden či druhý čipset disponují slotem AGP, který můžete osadit plnohodnotnou grafickou kartou. Samozřejmě existuje spousta jiných čipsetů pro obě platformy. Za zmínku stojí například čipset VIA Apollo Pro 133A (konkurent čipové sady i815E), ale výše zmíněné patří v současnosti k těm nejlepším. Ještě bych si dovolil zmínku o zatím méně rozšířených čipsetech. Jedná se o čipové sady podporující nové paměti DDR, které mají v blízké budoucnosti plně nahradit dnes používané paměti SDRAM. Čipsety zahrnující podporu DDR pamětí jsou tyto: AMD 761, VIA Apollo KT266 (platforma AMD) a VIA Apollo Pro266 (platforma Intel). Pokud přemýšlíte o pořízení procesoru Pentium 4, poohlédněte se po základní desce s čipsetem Intel 850.

Jak je to s rozšiřujícími se sloty a možnostmi nastavení počítače?

Vždy chtějte dostatek slotů pro rozšiřující karty (zvukové karty, síťové atp.), jelikož nikdy nevíte, co do počítače ještě „nacpete.“ Kromě toho se také vyhnete problému s nedostatkem IRQ. Pokud můžu radit, vždy si raději připlaťte za značkovou desku. Osvědčení výrobci (Asus, MSI, ABIT, AOpen) totiž se svými produkty dodávají řadu užitečných programů, které spolu s výborně zpracovaným BIOSem umožňují detailní nastavení všech komponent (možnost změnit násobič procesoru, jemné ladění FSB, vyladění propustnosti pamětí atp.). I když jsou takové základní desky vždy dražší než neznačkové modely, získáte opravdu kvalitní „podvozek“, vyznačují se excelentní stabilitou a výkonem.

Nové modely značkových výrobců

Jelikož společnosti, jakými jsou Asus, MSI, ABIT a AOpen, neustále obměňují svoji nabídku základních desek, nebude od věci připomenout jejich nové a nejprodávanější modely. Co se týče platformy AMD, jsou v současnosti nejprodávanější desky s čipsetem VIA Apollo KT133A. Konkrétně jde o modely Asus A7V133, MSI K7T Turbo, ABIT KT7A nebo AOpen AK73A. Všechny modely umí měnit násobič procesoru a některé modifikace těchto desek, jakými jsou například MSI K7T Turbo-R nebo ABIT KT7A-RAID, disponují možností spojovat pevné disky do RAID polí. Tato technická vymoženost byla dříve doménou jen drahých pracovní stanic nebo serverů a umožňuje zajistit větší ochranu či rychlost čtení vašich dat. V případě platformy Intel nejvíce „frčí“ základní desky s čipsety Intel 815E (EP) a VIA Apollo Pro133A. Pokud bych měl opět vyjmenovat konkrétní modely, jde o Asus CUSL2-C, MSI MS-6337 Lite, ABIT SA6 nebo AOpen AK3SP. Jestliže chcete využívat ještě poměrně drahých pamětí DDR, poohlédněte se po základních deskách MSI K7T266 Pro, Asus A7M266 (platforma AMD) nebo MSI Pro266 Plus (platforma Intel).

Vzhledem k horším možnostem HTML nabízíme Přehled desek v PDF formátu.

Údaje byly zjištěny u těchto firem. Nečiníme si nárok být kompletní.

Abit - Levi Computers, (05) 48 42 39 11, www.levi.cz, AOpen - Levi Computers, Asus - AT Computers, (069) 62 53 111, www.atcomp.cz, Biostar - Abacus (069) 62 52 48 3, www.abacus.cz, ECS - 100Mega Brno, (05) 43 24 76 60, www.stombrno.cz, Actebis, (02) 33 09 11 11, www.actebis-sro.cz, FIC - Libra, (038) 77 43 273, www.libra.cz, Gigabyte Actebis, Chaintech - Actebis, Lucky Star - Libra, MSI - Vikomt, (0181) 75 10 81, www.vikomt.cz, PC Chips - 100Mega Brno, Pine - Abacus, QDI - 100Mega Brno, Soltek - Karma (02) 66 61 02 68, 70, www.karma.cz, Supermicro - Abacus, Tiga - Levi Computers, ZIDA - Levi Computers

Diskuze (7) Další článek: TwinTouch Wireless: dálkové ovládání k počítači

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,