Přehled zajímavých knih

Přehled aktuálních a zajímavých knih z nakladatelství Computer Press.

Linux Dokumentační projekt, 3. aktualizované vydání

kolektiv autorů
Počet stran: 1020
Cena: 890,00 Kč

Linux Documentation Project (LDP) je základním a nejpodrobnějším manuálem, zdrojem informací, praktických návodů i expertních tipů pro práci s operačním systémem Linux a jeho hlavními aplikacemi, který vzniká a vyvíjí se podobně jako systém sám: zásluhou širokého autorského kolektivu pod otevřenou licencí GPL. Přinášíme vám již třetí vydání českého překladu nejdůležitějších částí LDP - čerstvě aktualizované dle stavu originálu, ale tentokrát i obsahově výrazně přepracované v souladu s vývojem Linuxu a jeho rozšířením do oblasti využití volného času s počítačem.
Kromě "povinných" částí o uživatelské práci a administraci zde najdete nové části věnované tisku, tvorbě softwaru, přechodu z Windows, zabezpečení, modemům, fontům, zvuku, MP3, používání digitálních fotoaparátů nebo DVD.

Ukázka knihy:

 

Související články:

 

Microsoft Windows Server 2003 Nové funkce, upgrade a implementace

Bohdan Cafourek, Dalibor Kačmář
Počet stran: 264
Cena: 295,00 Kč 

Kniha Windows Server 2003 Nové funkce, upgrade, implementace je určena všem administrátorům, kteří dosud měli na starosti správu, technickou podporu nebo školení Windows 2000 Serveru nebo Windows NT 4, a nyní je totéž čeká ve firmách přecházejících nebo zvažujících přechod na Windows Server 2003. Zkrátka však nepřijdou ani ti, kteří se chtějí pouze dozvědět vše nové o Windows Serveru 2003. Seznámí se s novými funkcemi, komponentami, vlastnostmi a řádkovými příkazy.
Publikace je členěna do 7 kapitol:

- Úvodní seznámení – přehled novinek variant Windows Serverů 2003: zcela nový systém ASR pro zálohu a obnovu systému, sada nástrojů WMI pro vzdálené řízení systému, nové řádkové příkazy, konfigurace serveru pomocí průvodce Manage Your Server, nové multimediální rozhraní, .NET Framework, Active Directory a další.
- Instalace produktu – seznámíte se s instalačním CD, instalační „rozvahou“ (co vlastně budete chtít instalací dosáhnout) a nakonec se naučíte server instalovat. Naleznete zde například i popis parametrů příkazu winnt32 v počítačích Itanium.
- Nové komponenty v praxi – nové součásti Windows Serveru 2003, způsoby práce s Active Directory (instalace, plánování globálních katalogů, řadiče domény), skupinová politika, funkce WMI a WMIC. Naučíte se také, jak řešit výpadky systému.
- Řádkové příkazy – mnoho jich přibylo především v oblasti Active Directory, pro práci s disky a v aplikaci Network Monitor. Kapitola je plná příkladů a ukázek použití příkazů především pro automatizaci obsluhy vašeho systému.
- Soužití se staršími – jak Windows Server 2003 prostřednictvím Compatibility Mode spolupracuje se staršími verzemi operačních systémů Windows 3.x, 95, 98, Me, 2000 či Windows NT Workstation 4.0 a operačními systémy Unix a Macintosh.
- Správcovské postupy a tipy – řešení problémů, s nimiž správce systému každodenně „zápasí“ – potíže s Recovery Console, jak docílit maximální rychlosti aplikace, tipy pro dávkové příkazy a mnohé další.
- Instalace a bezpečnost .NET – kniha přináší také popis vylepšeného způsobu nasazení aplikací a jejich správy na platformě .NET Framework, která se ve Windows 2003 Serveru stala nedílnou součástí systému.

Související články:

 

Síťové technologie Cisco Velký průvodce

Počet stran: 800
Cena: 790,00 Kč

Naučte se vše, co je nutné k tomu, abyste zvládli současné síťové technologie, představované takřka výlučně produkty a výrobky společnosti Cisco. Dozvíte se, jak konfigurovat směrovače, rozbočovače a přepínače. Získáte přehled o technologii VPN, bezdrátových sítí či síťových protokolech.

 

Microsoft Outlook 2000 Jednoduše, srozumitelně, názorně

kolektiv autorů
Počet stran: 224
Cena: 139,00 Kč

Ještě nikdy jste neměli příležitost ovládnout počítačové programy tak snadno jako nyní! Vynikající kniha z nové edice vás naučí Outlook nejrychlejším možným způsobem. Je plná ilustrací, odkazů, postupů, tipů a doporučení. Na rozdíl od jiných knih Outlook nepopisuje, ale naučí vás jej – nejpraktičtější příručka, jaká může ležet na vašem stole!

 

Hacking bez tajemství: Linux

Brian Hatch, James Lee, George Kurtz
Počet stran: 660
Cena: 560,00 Kč

V dnešním propojeném světě Internetu a Linuxu nasazovaného na stále více počítačů, ponechaného přitom často napospas výchozím nastavením, jsou útoky hackerů a crackerů „zpestřením“ práce i na linuxových serverech a stanicích. Mnoho uživatelů, ale i administrátorů, stále podceňuje, jak snadné je pro zvědavé -náctileté kluky pomocí snadno dostupných skriptíků proniknout do nezabezpečeného systému, pro spamové firmy zachytit vámi navázaná spojení a zařadit vás mezi nechtěné adresáty jejich pravidelných nabídek nebo pro zlomyslníky hrubšího ražení podniknout zahlcující útoky typu DDoS.

Kniha Hacking bez tajemství: Linux ukazuje uživatelům, administrátorům, vývojářům a všem příznivcům odhalených tajemství, k jakým útokům v současnosti proti linuxovým systémům dochází, které běžně ponechávané díry k průnikům přímo volají, a krok za krokem popisuje, jak útokům předcházet či na ně reagovat. Jste-li linuxovým profesionálem zodpovědným za bezpečnost systému, je to kniha, bez které nemůžete existovat.

Autoři vycházejí z osvědčeného přístupu edice Hacking bez tajemství, že nejlépe se na útoky zlomyslných crackerů připravíte tak, že porozumíte jejich uvažování a jejich metodám. Uvidíte, jak získávají informace o vašem počítači, jak si vytipovávají konkrétní cíle, jak zneužívají zranitelných míst a jak získávají kontrolu, aniž byste o tom obvykle věděli. Obdržíte dostatek informací o často i méně známých průnicích, jak a proč k nim došlo a detailní popisy účinných protiopatření. Přečtěte a uplatněte je, než jich využije někdo jiný!

V knize poznáte:

- Bezpečnost linuxových sítí a softwaru z pohledu „co se může pokazit“ a „co s tím lze dělat“
- Podrobnosti k bezpečnostním funkcím všech hlavních linuxových distribucí, včetně Red Hatu, Debianu, SuSE a Mandraku
- Jak úspěšně využívat nástroje na vyhledávání zranitelných míst, systémy pro detekci napadení, „pastičky“ a analýzu logů
- Obvyklé chyby poštovních serverů, tipy pro šifrování zpráv, obrana proti spamu
- Osvědčené metody pro práci s databázemi whois, průzkumy odesláním pingu, přenosy zón DNS a skenování portů
- Nejnovější typy útoků, např. trójské koně, zadní vrátka, úpravy jádra, rozluštění hesel, pokročilý odposlech, unášení spojení
- Možnosti obrany proti útoku typu DoS a narušení bezdrátové sítě
- Možnosti zabránění získání práv uživatele root
- Pravidla pro použití TCP-wrapperů, strategie pro nasazení firewallů s ipchains a iptables
- Cenný seznam opatření a rady pro zabezpečení vašeho počítače z bohatých zkušeností autorů

Kniha je čerstvým překladem druhého vydání anglického originálu (Hacking Linux Exposed, Second Edition) z roku 2003, jež bylo aktualizováno a upraveno v souladu s nově zaznamenanými útoky a novými hackerskými i zabezpečovacími nástroji. Starší témata ustoupila ve prospěch 200 nových stran a tří kapitol, zejména útokům typu odmítnutí služby a akcím, které útočník obvykle provede po proniknutí do počítače.

 

Řešení problémů s PC

Zdeněk Valečko
Počet stran: 312
Cena: 247,00 Kč

Pokud vás zlobí počítač a nechcete se s každým problémem obracet na odborníky nebo zkušenější přátele, připravili jsme pro vás knihu popisující řešení nejčastějších potíží, s nimiž se běžný uživatel při provozu PC setká. Kniha je napsána stylem: symptom – řešení, takže můžete snadno diagnostikovat důvod vašich potíží. Ve výkladu jsou zahrnuty jak problémy hardwarové (počítač nestartuje, má problémy při běhu, nefunguje zvuk nebo grafika aj.), tak i problémy softwarové.
Stručně z obsahu:

- Počítač správně nenastartuje
- Problémy při běhu počítače
- Problémy s monitorem a grafikou
- Počítač vydává podivné zvuky
- Problémy se zvukem, s tiskem, se síťovým připojením
- Problémy s modemem
- Problémy s pamětmi, procesorem, základní deskou
- Problémy s myší a klávesnicí
- Práce uvnitř počítače, nezbytné vybavení
- Instalace a reinstalace Windows
- Nastavení setupu (BIOS)

Váš názor Další článek: Itanium 2 Madison uveden

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,