Přehled významných vzdělávacích portálů

15. července 2001
Nová krev od Nikonu SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Vzdělávací (edu) portály nikdy nebudou na prvních místech žebříčků návštěvnosti. Přesto mají čtenářů dostatek. Tyto weby mají v oblibě ti, kteří společně s Werichem a Horníčkem vědí, že vzdělání má budoucnost.
Tento článek vyšel v časopise Computer 13-14/01 dne 12. července 2001

Milan Hausner: Na technologickém summitu Microsoftu v roce 2001 z úst Billa Gatese zaznělo, že „budoucnost je ve spojení technologických možností počítače s dovednostmi učitelů“. K naplnění této vize zcela určitě přispívají i různorodé vzdělávací portály. Pojem vzdělávacího portálu je natolik široký, že si pod ním nelze představit nic specifického. Vybrat z 257 677 odkazů na edu portály, které vám poskytnou vyhledávače, dobré příklady je věru tvrdým oříškem. Pokud vás ty moje neuspokojí, navštivte třeba stránku www.spomocnik.

cz, kde najdete desítky dalších.

Microsoft musí být všude!

Microsoft Education je implementován jako přímá součást velké řady serverů s čistě technickou problematikou. Mezi ty hlavní patří především MS Encarta a její rozšířené vzdělávací funkce. Najdete zde širokou nabídku příkladů toho, jak se dá ve výuce využít sada Microsoft Office a další programy z této „stáje.“

MS Encarta tedy není jen encyklopedií, ale především rozsáhlou databází různých příkladů využití softwaru v praxi, školských projektů a online výukových zdrojů. Samozřejmě i neustále se opakující nabídkou produktů „chlebodárce“.

Ve velmi rychlém a přehledném portálu mají učitelé, rodiče a žáci přístup k základním blokům, které tvoří jádro vzdělávacího systému: k osnovám jednotlivých předmětů, učebním plánům a hodnocením. Nechybí metodiky, pracovní listy, ukázky praktického využití softwaru ve výuce; většina z nich je z pochopitelných důvodů zaměřena právě na produkty Microsoftu. Například v Produktivity in the Classroom jsou uvedeny praktické příklady využití encyklopedie pro běžnou výuku ve školách. Některé příklady mi však připadají zbytečné a jiné zase příliš americké.

Důležité jsou různé šablony a kliparty pro práci žáka i učitele. S trochou přemýšlení a času si český uživatel připraví vlastní šablony z těchto vzorů bez větších problémů.

Ke vzdělání patří i testy, kterých naštěstí Microsoft nabízí celou řadu. Právě teď je aktuální Name the Scientist. Výhoda řešení Microsoftu je v tom, že se na obrazovce objeví nejen odkazy na odpovídající články, ale souběžně také fotografie osobností, na které jste již zapomněli. Je ale třeba podotknout, že některé otázky jsou až neuvěřitelně americky sebestředné…

Dobrým testem pro anglického eléva bude How Good a Word Detective Are You?. S pomocí výkladového slovníku si děti mohou osvojit nové termíny. Především se však naučí používat anglický výkladový slovník! A to je dovednost, bez níž se ve svém budoucím studiu či povolání neobejdou.

K Encartě patří Trivia Game, která se postará o zpestření vašeho studia angličtiny a dalších oborů. „Hra“ je naprogramována v Shockwave a neustále se mění. Z databáze jsou nahrány tři kategorie, z nichž si můžete vybrat počet otázek. Já jsem velké štěstí opravdu neměl: „Ženská práva,“ „Právo“ a „Domestikace psů.“ Konec konců si to zkuste sami.

I když se zde setkáváme s reklamou na každém kroku, přináší tento web pro vlastní výuku, samostudium i osvojování angličtiny mnoho podnětných myšlenek. Neočekávejte zde nějaké hluboké komentáře, případně návody na řešení pedagogických problémů, jako je šikana nebo drogová závislost.

Světem vzdělání

Americký server Svět vzdělání je mnohem všestrannější. Je tvořen stálým redakčním týmem a má pevně stanovené rubriky. Přináší komentáře, hodnotící články, doporučení pro jednotlivé stupně škol, rámcové osnovy a v současné době zajímavý seriál Prvních 100 dnů v práci učitele. Velmi podnětná bývá i kapitola Technologie ve třídě. Najdete tu ale i celou řadu rad pro rodiče. Stejně tak jako v jiných „amerických příkladech“ je sice dobré si taková ponaučení přečíst, ale nevím, zda v českých podmínkách budou spolehlivě fungovat.

Nechybí ani (subjektivní a egoamerické) hodnocení webových stránek. Pokud vás zajímají, počtete si…

Totéž platí o grantech. Navzdory snaze tvrdit, že jsou pro všechny, výsledek bývá poněkud směšný. Buď nedostanete žádnou odpověď, případně vás taktně upozorní, že nejste oprávněni o podobné granty žádat. Podívejte se ještě na témata občanské nauky či historie a úsudek si udělejte sami.

Nová planeta

Byť je Planeta vzdělání opět typicky americký portál, v mnoha kategoriích lze nalézt zajímavé postřehy a dokumenty. Všestranný server je „pojítkem“ k celé řadě služeb, z nichž se zastavíme jenom u těch méně častých. Tou nejzajímavější je systém zpráv Educational News přinášející přehled aktuálních událostí a dokumentů, které podstatným způsobem mění pohled na svět. Vynikající jsou odkazy na přístupy různých škol bránících se agresivitě žáků z pohledu amerických tragédií. Část rad by bylo dobré uplatnit i na některých našich školách.

Z praktických dovedností, které mohou přinést plus učiteli i rodiči, je zde například vydávání pravidelných dopisů pro rodiče ze strany učitele. Tento web nabízí jednoduchý program pro jeho tvorbu.

Neměl bych asi zapomenout, že tento portál nabízí přístup na více než 100 000 stránek po celém světě. Výborná je kapitola s nejčastěji vyhledávanými pojmy. Zkuste třeba Dinosaury. Za dobrý nápad bych považoval sekci Najdi si doučování (Find a Tutor). Zajímavostí určitě je, s jakým honorářem počítá i webový „učitel“. Stačí se podívat! Učitelé i rodiče, prosím pěkně!

Hrajeme si s portály

Na vzdělávacích portálech najdeme řadu různých testů, hříček a různých způsobů prověřování znalostí. Popravdě si řekněme, že těch kvalitních tak moc zase není.

Domácí výuka

Znovu americký server – Lightspan – nabízí mnohé dynamické prvky, které jsem u jiného online edu serveru neobjevil. Což samozřejmě je mou chybou.

V klasickém členění témat pro učitele, rodiče, žáky a školní administrativu najdete klasický výkonný vyhledávač, placenou sekci (www.edutest.com), běžné školní věci, ale především efektivní pracovní nástroje pro učitele, předtištěné a ke stažení připravené pracovní listy (naskenované).

Odkaz na stránku s požadavky na certifikaci učitelů podle amerického vzoru je také docela zajímavý. Zmatek panuje po celých USA. O testech počítačové gramotnosti, které se stanou součástí Státní informační politiky v ČR, není ani zmínka. Ve školském systému jsme vždycky byli o něco napřed a jsem rád, že tam ještě nějakou dobu zůstaneme. Sekce pro rodiče přináší prověřovací testy na www.escore.com, které po registraci umožňují odhad úspěšnosti vašeho dítka ve státních zkouškách. Ty zas nemáme u nás.

České testy naopak najdete na serveru Česká škola.cz, dokonce s mnohem hlubším psychologickým zázemím.

Výbornou pomůckou serveru Lightspan je Web Trip Maker. Po nutné registraci má každý rodič, žák i učitel možnost vytvořit vlastní online test v předpřipravených šablonách. Kontrola je pak dílem okamžiku. Je jenom nutno psát bez háčků a čárek. Odkaz na můj zkušební pokus se šprýmy na vaše závity najdete po straně tohoto článku. Dobrým nápadem je právě možnost odskoku na webovou stránku s požadovanými znalostmi.

Pro hravé rodiče a děti školou prvního stupně povinné stojí za návštěvu i zdejší Learning Activities (hry pro výuku odborného předmětu a angličtiny souběžně).

BBC a vzdělání

Renomovaná rozhlasová a televizní společnost nemůže nemít renomovaný web – BBC Education. Už na první pohled vás tato stránka zaujme grafickým designem i obrovskou šíří nabízených informací. Každý týden jsou mimo výběru nejdůležitějších článků z tisku čtenáři předkládána zajímavá témata. Nenajdete zde předem připravené šablony, ani pracovní listy, ale naopak aktualizace, které dělají ze vzdělání otevřený svět poznání.

Vynikající aktualizaci hodin nabízí například BBC Science. Pro mnohého studenta je určitě skvělou motivací šance poslat e-mail přímo na oběžnou dráhu na mezinárodní kosmickou stanici. Pokud bude dětský dotaz zajímavý (rodič, učitel navádí dítko k tomu, jak má Internet využít), dostane váš svěřenec odpověď přímo od kosmonauta do svého či školního počítače. Adresu příslušné stránky naleznete po straně článku.

A konečně na BBC Schools čekají náměty, pracovní listy a obrazové materiály. Nejde jen o jazykové hry, ale o sofistikované využívání moderních flash metod při konstrukci vzdělávacích úkolů. Hezkým příkladem je třeba Medicine through the time. Přesně v tomto duchu by měla vypadat moderní výuková stránka s mnoha interaktivními prvky.

Vzdělaní Evropané?

European Schoolnet je příkladem moderního evropského přístupu k vzájemnému poznávání škol. Je to v podstatě síť několika portálů plně podporovaná Evropskou unií. V současné době je v této síti 760 škol z celé Evropy, přičemž Českou republiku jich zastupuje třináct. Koordinátoři uvítají každého nového účastníka.

Vlajkovou lodí se stává projekt označený jako E-schola. Byl spuštěn 7. května 2001. V letošní European Award čeká 60 000 liber, které budou rozděleny mezi školy s nejlepšími webovými projekty. Určitě stojí za to se o účast pokusit a nečekat, až z výšin ministerstva spadne nějaký ten monitor. Za přečtení také stojí články na Theme of the month, kde najdete různorodou vzdělávací tématiku (euthanázie, genetické testování, násilí v médiích a děti). V následných diskusích má potom každý šanci se k těmto tématům vyjádřit.

Na své si přijdou i příznivci sportu. Jen pouhé dva dny před zahájením mistrovství světa v ledním hokeji se školy mohly zapojit do online chatu na téma „Making European winners, the European Union and sports“. Protihráči na druhé straně byli nejvyšší představitelé Evropské unie pro tuto problematiku.

Nakonec to nejlepší

Česká škola si už získala věhlas nejen mezi českou pedagogickou veřejností, ale také mezi rodiči. Má totiž mnohé z rysů, které jsem tak chválil u anglických portálů. Za vše hovoří fakt, že jde o jediné médium, kde ministr školství Eduard Zeman pravidelně odpovídá na dotazy čtenářů.

Na moderním portálovém webu zkrátka platí, že prostému zobrazení textu a chytrých „učitelových“ mentorských řečí je odzvoněno. Vzdělávacímu portálu, který se nevydá moderní dynamickou cestou, budou ubývat návštěvníci a žádné přehledy nejlepších pasivních odkazů to nespraví. Chce to informace v zbrusu novém hávu!

Linky

Diskuze (3) Další článek: Nová krev od Nikonu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,