Přehled užitečných programů uplynulého týdne – 33. a 34. týden

Všem školákům se krátí prázdniny, zaměstnancům doba dovolených a krásného počasí. Nijak však neustává naše snaha nabídnout vám nové zajímavé utility, které si shrneme v dnešním přehledu užitečných programů. Čeká na vás nezbytný pomocník ve formě špióna pro kontrolu aktualizace webu, obnovování ztracených souborů a mnohé další.
Dnešní přehled výjimečně shrnuje období posledních dvou týdnů s pořadovým číslem 33. a 34. Těšit se tak můžete hned ze čtveřice nových utilit, které svým tématickým zaměřením jistě uspokojí každého z vás.

URL Spy – špión pro web

Obtěžuje vás nutnost kontrolovat oblíbený web, čekat na vydání slíbeného příspěvku či článku? Pak nezoufejte – o aktualizacích na vámi zadaném serveru vás může informovat nejen ochotná asistentka, ale také zajímavá utilita URL Spy.

„Instalace utility je velmi jednoduchá. Pokud nebudete měnit cílový adresář, stačí jen několikrát kliknou na tlačítko Next, popřípadě Yes. Toť vše. Po dokončení instalace vás čeká nezbytné nastavení programu a zadání URL adres, které chcete kontrolovat. Ale popořadě. Po výběru položky Options z menu, nebo stisku tlačítka se stejným názvem, se vám zobrazí okno se čtyřmi záložkami – General, Internet, Events a Advanced. Na té první můžete měnit základní nastavení utility (například zda-li se má provádět kontrola ihned po jejím spuštění, v jak dlouhých intervalech, při zapnuté automatické kontrole atd). Mimo to je vám dovoleno povolit či zakázat asynchronní kontrolu – pro neznalé doplním, že za touto funkcí se skrývá procházení většího množství stránek ve stejném čase a také možnost zadat dobu, kterou utilita stráví na problémových webech.“ (celý článek)

Program: URL Spy Beta 0.83
Homepage: http://www.breezin.net 
Licence: freeware
Operační systémy: Windows 95/98/ME/NT/2000/XP
Download: Živě (892 kB)

GSplit – rozdělte si velké soubory

Velké soubory jsou odjakživa zdrojem problému – práce s nimi je zdlouhavá a nepraktická, jejich přenos z mnoha rozličných důvodů komplikovaný. Trápí-li i vás velké soubory, můžete si je za pomoci programu GSplit snadno rozdělit a držet se tak hesla „rozděl a panuj.“

„Teď tedy něco k menu. Pod položkou file se skrývají volby Open a Save configuration file – ty vám umožní otevření nebo uložení souborů, ve kterých máte různé konfigurace programu (jsou to takové profily), a také možnost spuštění batch souboru. V položce Split jsou poté umístěny volby týkající se vlastního rozdělování/spojování souboru. Stejné najdete i v okně programu v první skupině vlevo nahoře. V položce Tools nechybí nastavení programu a některé další volby, mezi jiným prohlížení atributů již vytvořených split souborů a spuštění tvorby samo-spojovacího souboru. A konečně jako poslední najdete v liště Help.“ (celý článek)

Program: GSplit v1.8
Homepage: www.gdgsoft.com/gsplit/ 
Licence: freeware
Operační systémy: Windows 95/98/ME/NT/2000/XP
Download: Živě (1,2 MB)

PC Inspector File Recovery - záchrana pro vaše soubory

Jistě každý z vás prožil onen nenáviděný pocit beznaděje nad "navěky" ztraceným a odstraněným souborem. Pokud chcete svůj omyl napravit, nemáte jinou volbu než sáhnout po programu pro jeho obnovu - mezi ty nejpovedenější patří také propracovaná utilita PC Inspector File Recovery ve verzi 3.0.

„První vlastnost programu však bohužel nelze hodnotit coby jeho přednost – z internetu si můžete stáhnout pouze instalační soubor o velikosti 2,81 MB a tak musí všichni odpůrci překousnout instalaci. Ta s sebou nese také další nevýhodou – tímto aktem můžete nechtěně zaplnit clustery, které shodou okolností nesou informaci o vámi hledaném souboru. Pravděpodobnost není veliká, ale kdo by chtěl podobné neštěstí riskovat? Ihned po spuštění programu na vás čeká první okno s výběrem jazyků. Není žádným překvapením, že čeština chybí – dle vkusu můžete klasickou angličtinu nahradit jazykem německým, francouzským či mnoha dalšími.“ (celý článek)

Program: PC Inspector File Recovery 3.0
Homepage: http://www.pcinspector.de/file_recovery/welcome.htm 
Licence: freeware
Operační systémy: Windows 95/98/ME/NT/2000/XP
Download: Živě (2,81 MB)

Vypínač - jak na ukončení PC?

Vypínání PC není jen nezajímavý akt – díky užitečným pomocníkům si jej můžete nejen zjednodušit, ale také upravit podle svých představ – to vše s českým programem Vypínač. Utilita navíc potěší i ty z vás, kteří rádi po nocích převádějí a komprimují video a trápí je vstávání kvůli nutnosti vypnout PC.

„Právě u posledně zmiňované volby se zastavíme - týká-li se vás zmiňovaný případ s převodem videa, jistě ji oceníte. Můžete tak nejen nastavit přesný čas vypnutí PC (lze určite přesnou hodinu i minutu dne, ale také odpočet vámi stanovené doby), ale také jej podmínit zatížením procesoru. Je-li tedy v okamžiku pokusu o ukončení procesor plně aktivní a procentuálně vytížen podle zadaných parametrů (což je u převodu videa takřka vždy 95-100%), k samotnému aktu nedojde a program vyčká na vhodný okamžik (v zásadě tedy dokončení práce).“ (celý článek)

Program: Vypínač 0.97
Homepage: http://ol.wz.cz/vypinac/ 
Licence: freeware
Operační systémy: Windows 95/98/98SE/ME/NT/2000/XP
Download: Živě (356 kB)

Diskuze (12) Další článek: Program: Vypínač - jak na ukončení PC?

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,