Přehled užitečných programů uplynulého týdne – 30. a 31. týden

Období letních školních prázdnin se přehouplo do své druhé poloviny, my vám dnes nabízíme další přehled užitečných programů, tentokráte za období 30. a 31. týdne letošního roku. Nástroj pro zkoumání pevného disku, program pro kontrolu operací na PC či utilitka pro odstranění spyware, právě to vás nemine v dnešním článku.
Celkem čtveřice nových produktů vás čeká v dalším přehledu užitečných programů, který tentokrát netradičně shrnuje období dvou týdnů. Vyzkoušet si tak můžete užitečný diagnostický nástroj pro zkoumání pevného disku, program pro kontrolu právě probíhajících operací na PC, utilitku pro odstranění spyware či jedinečnou možnost zálohování svých dat.

HDD Health – diskem skrz naskrz

Chcete mít dokonalý přehled o všech částech vašeho disku, o podporovaných funkcích, zaplněném prostoru i jakýchkoliv problémech HDD? Pak je právě vám určena přehledné utilita HDD Health.

„Z jednotlivých položek bude patrně nejzajímavější nastavení utility, i když je potřeba zmínit i help. Ten je absolutně vyčerpávající, včetně naskenovaných obrazovek, takže bezpochyby každý pozná, o čem si to vlastně čte. Vraťme se ale ke zmiňovanému nastavení. Najdete zde pouze tři záložky – general, alert a log. Na prvním listu můžete měnit vlastnosti, které se bezprostředně týkají běhu programu. Jedná se tedy o atributy, které říkají, jak se má chovat po spuštění Windows a jak často má kontrolovat vaše diskové jednotky. Na druhé pak můžete zvolit, má-li utilita upozorňovat na problémy disku, včetně zvýšení jeho teploty. Možností je několik - od zvukového signálu, přes popup okno až po odeslání emailu nebo síťové zprávy. A konečně poslední položka nabízí možnost určit atributy pro log file.“ (celý článek)

Program: HDD Health 2.0
Homepage: http://www.panterasoft.com/ 
Licence: freeware
Operační systémy: Windows 95/98/ME/NT/2000/XP
Download: Živě (869 kB)

Filemon – copak se to děje?

Na vašem PC probíhají sekundu co sekundu desítky rozličných operací, které mnohdy nemají s funkcí systému ani zdaleka nic společného. Vídáte tedy u svého PC jev poblikávající led diody pevného disku, přestože je váš plechový miláček právě v tu chvíli v naprostém klidu? Učiňte tomu přítrž!

„Abych vás dlouho nenapínal, prozradím vám některé podrobnosti o dnes prezentovaném programu hned na začátku dnešního článku. Filemon se řadí mezi dlouhý seznam programů, poskytujících informace o procesech ve vašem počítači – konkrétně se tak jedná o utilitu, která vám umožňuje sledovat přístupy k souborům (tedy jakákoliv manipulace s daty - čtení, zápis a mazání) v reálném čase. Program samozřejmě monitoruje nejen uživatelské, ale i systémové soubory (typickým příkladem jsou DLL knihovny). Z výpisu pak získáte přehled aktivních programů a také informace, se kterými soubory pracují. Odhalit tak lze rezidentní programy, o kterých jste doposud neměli nejmenšího tušení.“ (celý článek)

Program: Filemon 6.06
Homepage: http://www.sysinternals.com 
Licence: freeware
Operační systémy: Windows 95/98/ME/NT/2000/XP/SE 2003
Download: Živě (90 kB)

Ad-aware – špehouni z kola ven!

Je vaše PC v bezpečí a dostatečně chráněno? Jistě těžká otázka – chcete-li se však bránit před chytrými spyware červy (kteří rozesílají informace o dění na vašem počítači do světa), může vám pomoci utilitka Ad-aware.

„Spyware – pro mnohé z vás neznámý termín, který se bude a již nyní objevuje stále častěji. O čem je tedy řeč? Spyware jsou monitorovací programy, které shromažďují informace o přenosu a toku dat – jak jinak, dělají to většinou bez vašeho vědomí, přímo tajně. Typickým příkladem jejich činnosti je hlídání vaší aktivity na internetu (jaké stránky si prohlížíte, na jaké odkazy klikáte). Chcete se před přítomností těchto červů bránit? Právě k tomu vám může být nápomocna utilita Ad-aware - v její freeware verzi sice nelze používat některé volby a také Ad-watch rutinu, která funguje coby rezidentní štít, ani to však nic neubírá na použitelnosti tohoto programu.“ (celý článek)

Program: Ad-aware 6.0.181
Homepage: www.lavasoftusa.com 
Licence: freeware
Operační systémy: Windows 98/2000/NT/Me/XP
Download: Živě (1,63 MB)

AfterThought Lite – data v úschovně

Zálohovat svá data je jedním z několika způsobu, jak je chránit před zničením, nešťastným smazáním a dalšími nehodami. Jednoduše uschovat vaše data, právě to a mnohé další umí program AfterThought Lite.

„Po snadné instalaci a spuštění máte v levé části okna k dispozici pouze několik voleb. Jak tvůrci jistě správně předpokládali, nikdo z nás nebude neustále a dokola zálohovat jen jednu určitou konfiguraci souborů – právě proto jsou tři ze zde zobrazených položek určeny pro vytvoření, otevření a uložení takzvaného schématu. Další čtyři lze využít k spuštění backupu, konfigurace, help a informací o programu. O jednotlivých volbách se již není třeba dále rozepisovat, pro doplnění vám tak nabízím několik slov o konfiguraci. Najdete zde pouho pouhé dvě záložky. Na té první můžete zapnout nebo vypnout volbu automatického počítání velikosti directory. Druhá je poté určena k vytvoření filtru souborů, které se při backupu nebudou zálohovat.“ (celý článek)

Program: AfterThought Lite 1.2.0.0
Homepage: http://www.kinkycode.com 
Licence: freeware
Operační systémy: Windows 98/ME/2000/XP
Download: Živě (175 kB)

Váš názor Další článek: Google slouží hackerům jako zásobárna tipů na nechráněné stránky

Témata článku: , , , , , , , , , , ,