Přehled DVD mechanik na českém trhu

DVD mechaniky postupně vytlačují klasické CD-ROM mechaniky z trhu. Hlavní předností těchto mechanik je samozřejmě schopnost číst média DVD, ale i CD, a to zpravidla ve všech používaných formátech DVD (mimo DVD-RAM). S tím se pojí datová kapacita médií (4,7–17 GB), což dostačuje pro hlavní použití médií, a tedy přehrávání videa.
Tento článek vyšel v časopise Computer 10/01 dne 31. května 2001

Libor Krula, Richard Sláma: První a patrně jedinou komplikací u mechanik DVD je tzv. regionální kódování DVD. Jedná se o to, že producenti DVD titulů rozdělili svět na 6 regionů. Každý titul DVD obsahuje kód regionu, pro který je určen; na DVD titulech je poznámka, pro kterou oblast jsou určeny (Evropa má kód 2). Důsledek tohoto opatření je takový, že na DVD přehrávači lze přehrát pouze DVD titul ze stejného regionu. Je nutné upozornit, že tento kód je jen rozšířená vlastnost, takže výrobce DVD titulu může toto blokování vynechat a titul je pak univerzální pro všechny regiony.

Výrobci počítačových mechanik se s tímto rozdělením vyrovnali tak, že dodávají na trh jednotné mechaniky v tzv.multi-regionálním provedení. Bohužel se nejedná o to, že byste mohli bez omezení přehrávat DVD tituly z různých regionů, ale jde o možnost přepnout mechaniku do kódu patřičného regionu. Počet přepnutí je omezen; zpravidla je to umožněno 5×, přičemž k prvnímu přepnutí dojde již při instalaci mechaniky do počítače (údaje o přepnutí se neukládají na pevný disk, ale přímo do paměti mechaniky, a jsou tedy nezávislé na operačním systému). K dalšímu přepnutí může dojít buď ručně, kdy přepnutí provede uživatel, nebo pouhým vložením DVD z jiného regionu! Proto vždy preventivně kontrolujte DVD titul, který do mechaniky vkládáte.

DVD – co to je?

DVD (Digital Versatile Disk) je nastupující náhrada současných CD disků.

DVD disk vypadá na první pohled úplně stejně jako běžné CD, ale výrobcům se podařilo vtěsnat do stejných rozměrů podstatně větší kapacitu dat. DVD disk je složen ze dvou desek. Obě desky mohou nést záznam, přičemž na každou desku lze zaznamenat data ve dvou vrstvách. Rovněž hustota záznamu je více něž dvojnásobná.

První nebo základní disk se skládá z jedné strany a jedné vrstvy a dosahuje kapacity 4,7 GB. Disk se běžně označuje jako DVD-5. Druhý disk označovaný jako DVD-9 se skládá z jedné strany a dvou vrstev a dosahuje kapacity 8,5 GB. Třetí disk označovaný DVD-10 se na rozdíl od předešlých disků skládá ze dvou stran a jedné vrstvy, kde celková kapacita dosahuje 9,4 GB. Čtvrtý disk označovaný jako DVD-18 se skládá ze dvou stran a dvou vrstev, což umožňuje kapacitu 17 GB.

DVD používá kompresi dat v normě MPEG-2.

Na DVD je používána modulace ESM (Eight to Sixteen Modulation), tj. kódování osm do šestnácti, které je 10x odolnější proti výskytu chyb než při kódování u klasického CD.

Technické parametry při výběru

Mechaniky DVD obecně poskytují velmi málo parametrů, podle nichž lze hodnotit výkonnost dané mechaniky, přesto uveďme několik parametrů, jež by neměly uniknout vaší pozornosti.

Co se týče rychlostí, pak v současné době jsou v kurzu mechaniky, jež čtou média DVD rychlostí 12× až 16× a CD 40× až 48×. Přístupová doba garantovaná výrobci by se měla pohybovat u DVD okolo 110 ms, u CD 95 ms. Velikost vyrovnávací paměti by měla být 512 kB.

Dalším důležitým faktorem je mechanické seřízení a propracovanost mechaniky, což se projevuje hlukem a mechanickými rázy při běhu či otvírání mechaniky. To bohužel většinou zjistíte až po zakoupení a nainstalování mechaniky. Nepřímým ukazatelem zde může být udávaná životnost nebo délka poskytované záruky.

Dalším kritériem pro výběr může být přítomnost tlačítka pro spouštění CD, což ocení ti, kdo mají vypnuto automatické spouštění CD, jinak jde spíše o kosmetickou úpravu.

Hybridní mechaniky

Na trhu se objevují i hybridní mechaniky kombinující DVD a CD-RW mechaniky, které umožňují jak čtení titulů DVD a CD, tak zápis na média CD-R.

Technickými parametry tyto mechaniky mírně zaostávají za specializovanými mechanikami a navíc tato kombinace do jisté míry omezuje kopírování dat z jednoho CD na druhé. Dále je nutno vzít v úvahu opotřebení vypalovacího mechanismu, neboť mechanika se vždy používá více jako mechanika pro čtení než pro zápis. Jako výhodné se tyto mechaniky jeví pouze v případě, že v počítači není dostatek prostoru pro dvě specializované mechaniky. Jejich cena je však nevýhodná, protože je často vyšší než součet cen specializovaných zařízení.

Platí proto i nadále nepsané pravidlo: „Vypalovačku a mechaniku pro čtení pořídit odděleně“.

Koupě CD-ROM už není výhodná

Pokud tedy uvažujete o koupi mechaniky pro čtení CD medií, je na místě zvážit, zda nepořídit spíše mechaniku DVD s přihlédnutím k relativně pomalému technologickému zastarávání těchto mechanik.

Oprávněnost této úvahy podtrhuje i celkový vývoj v této oblasti počítačových komponent: mechaniky CD-ROM pomalu ustupují a DVD zařízení získávají na trhu dominantní postavení.

Tohoto trendu je možné si všimnout i u počítačových sestav – klasické mechaniky jsou dodávány již pouze v levnějších počítačích, zatímco ve střední a vyšší třídě stejně jako u notebooků jsou již standardně dodávány mechaniky DVD. Pro volbu mechaniky DVD rovněž hovoří snížení dříve propastného cenového rozdílu mezi mechanikami DVD a CD-ROM.

Tabulku s přehledem DVD mechanik na českém trhu najdete v PDF souboru.

Diskuze (18) Další článek: Sony Memory Stick získává popularitu

Témata článku: , , , , , , , , , , ,