Předchozí verze

M. Janeček: Používám Windows 95 a pomocí menu spouštím i původní MS-DOS 6.22. Po nainstalování...
M. Janeček: Používám Windows 95 a pomocí menu spouštím i původní MS-DOS 6.22. Po nainstalování Servis Packu 2 jsem však bez potíží spustil pouze Windows. Jakmile došlo na MS-DOS, nastaly problémy, protože po prvním spuštění původního DOSu šel počítač nastartovat pouze ze systémové nebo záchranné diskety. Existuje řešení, které by umožnilo i z těchto vylepšených Windows95 spouštět pomocí boot menu původní MS-DOS?

Computer: Na úvod bych uvedl, že problém se týká tzv. OSR2 (OEM Service Release 2). Tento "servis pack" byl dodáván pouze OEM partnerům, protože skrýval v sobě jistá úskalí. Hlavním předmětem bylo nainstalování nového systému zprávy souborů VFAT32. Nový souborový systém byl zaveden z toho důvodu, aby mohly být zpravovány disky větší než 512 MB, protože původní systém FAT nedovoloval nadefinovat větší diskový oddíl (partition). Nyní již firma Microsoft distribuuje Windows 95 přímo s OSR2.

Bohužel s novým systémem odpadla možnost startu původního operačního systému po instalaci Windows 95. Konečně ve Windows NT je situace naprosto obdobná, jenom s tím rozdílem, že místo VFAT32 je NTFS. Jediným řešením je vytvořit další primární diskový oddíl, a tam nainstalovat původní operační systém. K tomu musíte použít nějaký boot manažer (např. System Commander), kterým daný diskový oddíl vytvoříte. Rozhodně nelze použít FDISK, protože ten neumožňuje vytvořit více jak jeden primární diskový oddíl (můžou být maximálně 4). Po vytvoření a nainstalování vám boot manažer umožní spouštění jednotlivých operačních systémů na rozdílných diskových oddílech s různými typy systémové zprávy souborů.

Váš názor Další článek: Softwarový gigant zakládá nové výzkumné centrum

Témata článku: , , , , , , , ,