Windows 10 | Aktualizace | May 2019 Update

Před instalací nové velké aktualizace Windows 10 budete muset odpojit USB disky a paměťové karty

Pomalu se blíží velká květnová aktualizace Windows 10. S ohledem na počet možných konfigurací zařízení, na které bude instalována, lze u takto velkého updatu v některých případech očekávat problémy. Tentokrát Microsoft dává uživatelům vědět s předstihem, že nadcházející aktualizace bude blokována, pokud bude k počítači připojeno externí úložiště.

Konkrétně jde zejména o připojené USB disky, flashdisky a paměťové karty. Aktualizace Windows 10 May 2019 Update neproběhne, dokud nebudou tyto periferie odpojeny. Z uvedeného varování lze předpokládat, že Microsoft odhalil během testování problémy a rozhodl se instalaci na zařízeních připojenými úložišti zablokovat.

Varování s předstihem

U většiny dosavadních problémů došlo k zablokování aktualizací až po jejich nahlášení uživateli. Následně Microsoft vyhodnotil problémové konfigurace a nastavil příslušná pravidla, která platila až do vyřešení situace. V tomto případě bude update blokován preventivně a zobrazí se chybové hlášení, že počítač nelze upgradovat.

Podstata možných potíží je relativně prostá a velmi pravděpodobně by ve většině případů pro uživatele neznamenala žádné komplikace. Konkrétně jde o přiřazování písmen externím diskům – může se stát, že například flashdisk s písmenem D: bude mít po aktualizaci přiřazené písmeno E: nebo F:, což by potenciálně mohlo způsobit problémy.

Řešení je prosté: stačí odpojit všechna externí úložná zařízení a restartovat službu Windows Update (případně celý systém). Microsoft na stránkách podpory zmiňuje, že změna přiřazení písmen disků se může projevit i u interních jednotek, nicméně potíže se týkají jen těch externích.

Chystá se oprava

Podle serveru ZDNet se uvedené problémy týkají pouze Windows 10 ve verzi 1803 (vydané v dubnu 2018) a verzi 1809 (vydané v říjnu 2018). Uživatelé se staršími verzemi systému by měli být schopni nainstalovat květnovou aktualizaci bez jakýchkoli potíží a bez ohledu na připojená zařízení.

Problém bude definitivně vyřešen následující opravnou aktualizací, která bude vydána později v blíže nespecifikovaném termínu. V rámci testovacího programu Windows Insider jsou tyto potíže opraveny v sestavení 18877 a novějším.

Diskuze (67) Další článek: Evoluce stále pokračuje, lidem se do kolen vrací kost navíc

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,