Přečetli jsme předpisy pro rekreační drony. Toto musíte splnit, když chcete létat třeba s Mavicem

  • První teplé dny vyženou z domu i rekreační piloty dronů
  • Ale pozor, i s hračkou musíte dodržovat pravidla
  • Ty nejdůležitější jsme přečetli za vás

Máme tu jaro, a tak opět začíná sezóna pro všechny rekreační piloty dronů, kteří vytáhnou ze skříně DJI Mavic, Spark, anebo některý další lehký dron od celého zástupu výrobců včetně laciných čínských kvadrokoptér za pár stovek.

Slovíčko lehký jsem v úvodu ztučnil schválně, i naprostý amatér s tím nejjednodušším dronem totiž musí při pilotáži dodržovat hromadu podmínek, přičemž pro rekreační použití poblíž Prahy nebo Brna je hmotnost naprosto klíčová.

Základní pravidla letového provozu na území Česka upravuje především zákon č. 49/1997 Sb. o civilním letectví a letecký předpis – pravidla létání – L2. Bezpilotních letadel, leteckých modelů a dronů všeho druhu se pak vysloveně týká Doplněk X – Bezpilotní systémy. Právě v něm jsou popsané klíčové podmínky létání od primitivní hračky, se kterou budete blbnout na zahradě, až po profesionální dron a komerční provoz, ke kterému je třeba licence.

Pojďme si tedy projít několik základních pravidel, které musíte dodržet při létání pro vlastní zábavu.

1. Můj Mavic má dolet až několik kilometrů, tak s ním oblétnu celou naši vesnici!

Ačkoliv je základní autonomie pomocí GPS součástí většiny lepších amatérských dronů, je tu jeden háček. Bod 4 Doplňku X totiž zní docela jasně: S výjimkou, kdy ÚCL povolí jinak, musí být bezpilotní letadlo provozováno v přímém dohledu pilota.

Pokud vám tedy Úřad pro civilní letectví neudělí speciální svolení, musíte udržovat trvalý vizuální kontakt s dronem. A pozor, bez vizuálních pomůcek (vyjma brýlí a čoček), takže s argumentací, že má dron kameru a vy na obrazovce mobilu vidíte, kde přesně je, byste neuspěli.

08304951-941b-4461-bf22-52ceb972679f
Předpisy vyžadují trvalý vizuální kontakt s bezpilotním letadlem

Přestože byl Doplněk X naposledy revidován na sklonku loňského roku, jak vidno, vůbec nereflektuje některé vymoženosti současných rekreačních dronů na trhu. Každý lepší dnes totiž nabízí alespoň nějakou míru autonomie – třeba režim sledování, kdy dron krouží okolo sportující osoby a natáčí ji. Pokud se však na něj po celou dobu nebudete zpříma dívat, de jure tento bod porušujete.

A to se raději ani nebavme o rekreačních dronech s plnou autonomií, kam lze zařadit například Skydio R1. Podobné hračky budou na trhu neustále přibývat, jejich cena bude klesat a napíšu to na rovinu: lidé s nimi budou létat nehledě na současná pravidla, která jsou stále principiálně psaná spíše pro staré letecké RC modely.

Diskuze (43) Další článek: ELONOVINKY: Jak si SpaceX a NASA navzájem pomáhají

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,