Reklama

Znáte všechny možnosti, do čeho se vyplatí investovat v novém roce? Tady je seznam nejlepších.

Přemýšlíte, jakou cestu si vybrat při investování v novém roce? Minulý rok se mnohým vyplatila investice do akcií a dobrou volbou mohou být i letos. Kromě toho můžete vsadit také na investice do nemovitostí, vzácných kovů či ETF fondů.

Akcie jsou historicky nejvýnosnější investicí

Akcie by se vám mohly vyplatit i letos a mohou být vhodnou ochranou před inflací. Koupí akcií získáváte podíl ve společnosti. Pokud se jí daří, bude se dařit i vašim výnosům.

Při výběru společností, jejichž akcie koupíte, berte ohled i na to, jaký zisk společnost vykazovala v minulosti, zda je zadlužená a jaké má tržby. Důležitým faktorem je samozřejmě i sektor, ve kterém společnost působí, zda se jedná o novou nebo již dlouho fungující a osvědčenou společnost, jakou má konkurenci a zda patří mezi nejlepší ve své oblasti působení.

Z pohledu investora je dobré sledovat i to, zda společnost provází kauzy, které mohou poškodit její dobré jméno a jak pracuje management společnosti. Své portfolio byste měli pravidelně přehodnocovat a zvážit, zda není vhodná doba na prodej nebo koupi některých akcií.   

ETF fondy jsou časově méně náročné

ETF jsou na burze obchodovatelné fondy, přičemž tento finanční instrument vyhovuje zejména investorům, kteří obchodování věnují méně času.

ETF jsou totiž časově méně náročné než například akcie. Popularita ETF stoupla i díky daňové výhodě, protože jsou osvobozeny od daně z příjmů, pokud nakoupené ETF držíte více než tři roky (totéž platí i pro akcie). 

Výběr ETF fondů je velký, přičemž jednotlivé fondy mají různé finanční instrumenty a různé zaměření, resp. odvětví. K nejpopulárnějším ETF patří iShares Core MSCI World UCITS, který obsahuje akcie největších světových firem, iShares Core MSCI Europe UCITS s akciemi 15 evropských zemí nebo SPDR S&P 500 ETF Trust, který je složen z 500 akcií největších amerických firem.

Vsaďte na vzácné kovy

Mezi konzervativnější investice určitě patří investice do zlata, ať už formou investičního zlata nebo akcií „zlatých“ firem.

Oblíbené jsou investiční mince nebo zlaté cihličky, tedy zejména pro ty, kdo chtějí zlato i fyzicky vlastnit. Zlato poskytuje poměrně velkou jistotu, ale je třeba myslet na to, že jde spíše o dlouhodobou investici.

Kromě zlata si ovšem můžete vybrat i jiné vzácné kovy jako například stříbro, které je podobně zajímavé jako zlato. Navíc stříbro má využití v mnoha průmyslových odvětvích, využívá se více než zlato. Investovat lze i do mědi či platiny. Vzácné kovy, především zlato, jsou vhodné pro diverzifikaci svého kapitálu.

Stále neprobádané kryptoměny

I v novém roce je investice do kryptoměn relativně riziková, takže určitě není třeba vsadit vše na jednu kartu.

bitcoin.jpg

Dokážou rychle narůst, ale také rychle padnout, takže kromě lákavých výnosů přinesli i nejeden bankrot. Jejich největší výhodou je stále fakt, že se jedná o decentralizovaný systém, takže je neovlivňují centrální banky. Objem kryptoměn je zpravidla pevně daný, takže jej nelze zvyšovat, jako je tomu u běžných měn, které podléhají inflaci. 

Transakce se provádějí bez zprostředkovatele, jsou rychlé a anonymní. Na druhé straně jsou burzy napadány hackery, což je další důvod, proč jsou považovány za rizikové. Nejznámější kryptoměnou je Bitcoin, se kterým se také nejvíce obchoduje. Nakupovat můžete také na další oblíbené kryptoměny jako Ethereum, Litecoin, Ripple či Bitcoin Cash, který vznikl odštěpením od Bitcoinu.

Kryptoměny mají rozhodně velký potenciál, neměly by však být jediným finančním instrumentem, do kterého investujete. Část prostředků můžete vložit do akcií, ETF, komodit nebo nemovitostí.

Více o investování do akcií, ETF fondů, vzácných kovů a kryptoměn se dočtete v tomto užitečném článku.

Nemovitosti možná nezklamou ani v novém roce 

Ceny nemovitostí rostly v loňském roce závratným tempem, takže kdo do nemovitostí investoval už dříve, musel mít radost. Růst cen se však ještě nezastavil a poptávka po bytech, domech či stavebních pozemcích je stále velká.

Mít nemovitost v lukrativní lokalitě bylo, je a pravděpodobně bude dobrá investice. Vlastnit nemovitost, kterou pronajímáte nebo ve správnou chvíli prodáte je pouze jednou z možností, jak investovat. Kupovat investiční byty či pozemky je populární, neboť se jedná o fyzické, hmatatelné vlastnictví.

Druhou možností je investování do realitních fondů nebo i do ETF. Realitní fondy jsou populární i mezi menšími investory, protože stačí i nízká investice, například 2 500 Kč měsíčně. Navíc jdete do menšího rizika než při koupi jedné investiční nemovitosti, jejichž ceny jsou aktuálně vysoké.

Do nemovitostí můžete investovat také prostřednictvím ETF fondů, které jsou obchodovatelné na burze a můžete je nakupovat a prodávat rovněž jako akcie.

Zdroj: https://www.winsidetrading.com/

Další článek: Šifrování je pro pedofily, teroristy a mafiány. Britská vláda brojí proti end-to-end šifrování v komunikačních aplikacích

Témata článku: ,