Prázdninové fotografie a co s nimi

Pomalu se blíží konec léta a je třeba přemýšlet co udělat s tím množstvím snímků zhotovených digitálním fotoaparátem.
Určitě jich máte uloženy stovky a potřebujete je nějakým způsobem prezentovat příbuzným a známým.

Ty nejlepší si necháte zpracovat „na papír“ v některé z fotolaboratoří. Snímky můžete poslat po internetu přes WWW rozhraní nebo aplikací, ve které si zakázku připravíte bez připojení k Internetu (off-line klient) a na závěr se připojíte a vše odešlete.

Mezi nejznámější patří:

Nemáte-li dostatečně rychlé připojení k Internetu, můžete si snímky vypálit na CD a odeslat je například z internetové kavárny. Anebo najdete sběrnu kam CD nebo paměťovou kartu z přístroje donesete.

Určitě si nenecháte dělat vše, co jste do objektivu „ulovili“, ale přesto chcete i tyto snímky ukazovat rodině.

Snímky můžete promítat jako prezentaci na monitoru počítače nebo přes TV výstup grafické karty na televizi. Měl by to umožnit prakticky každý software přibalovaný k aparátu. Jestliže mu taková funkce chybí doporučuji stáhnout a instalovat výborný IrfanView (822kB) do kterého si můžete instalovat i češtinu (archiv rozbalit do podadresáře Languages a v menu Option vybrat Change language a zvolit jednu ze 2 českých lokalizací). Navíc jej můžete spouštět přímo z vypáleného CD s vašimi snímky a je to freeware!

Klávesou W pak spustíte prezentaci. Do levého okna vložíte potřebné snímky, seřadíte si je, nastavíte vlastnosti prezentace a spustíte tlačítkem Přehrát. Seznam snímků prezentace si můžete uložit do TXT souboru a později opět vyvolat. K jednotlivým prezentacím lze přidat na úplný začátek vlastnoruční obrázek s titulkem, např. „Výlet Velké losiny“.

Mnoho lidí už má doma DVD přehrávač nebo dokonce celé domácí kino. Snímky můžete vypálit na CD ve formátu VideoCD a promítat jej na televizi v domácnostech bez počítače.

Máme-li IrfanView 3.80 a software NERO Burning ROM 5.5 (či 6.0), potřebujeme už jen modul (plug-in) do zmíněného „promítacího“ SW. Získáme jej v balíku všech plug-inů (3 416kB) Irfan View nebo v sadě několika základních rozšiřujících modulů (849kB).

V dialogu Prezentace naleznete tlačítko Vypálit na CD, zvolíme Vytvořit Video CD, zadáme název disku a tlačítkem Write CD spustíme pálení. Za pár okamžiků máme hotové médium pro prohlížení prázdninových fotografií.

Diskuze (40) Další článek: Vydán Kerio Winroute Firewall 5.1.0

Témata článku: , , , , , ,