Pravé dřevo pro domácí kino: Nintaus SA-N5088

Prostorový zvuk hýbe celou spotřební elektronikou. Hypermarkety nás bombardují nabídkami levných domácích kin s bakelitovými reproduktorky titěrných rozměrů a diskutabilních výkonů. Čím dál více lidí však pokukuje po něčem větším a kvalitnějším, ale také nepoměrně dražším. Sestava pěti reproduktorů pro domácí kino SA-N5088 od čínské značky Nintaus by mohla být cestou, jak si takový sen splnit a nezruinovat rodinný rozpočet.

Související odkazy

Slovník
DVD

Katalog produktů
Reproduktory

Škatule, škatule hejbejte se!

Celý set je dodáván ve třech rozměrných a těžkých krabicích. Ve dvou jsou samozřejmě majestátní sloupové reproduktory, ve třetí centr, satelity a kabeláž. Hmotnost jednoho sloupu je bezmála 18 kilogramů a ani centr se zadními reproduktory nejsou zrovna kolibříci. Manipulace tedy není nijak jednoduchá a jistě už tato sada nejednoho nedočkavého majitele přivedla na pohotovost s katarem zad, proto opatrně!

Po vybalení každému spadne kámen ze srdce, když zjistí, že reproduktory jsou dílensky nečekaně dobře zpracovány. Většina neznačkových výrobků totiž na obrázcích v časopisech vypadá mnohem lépe než ve skutečnosti. To však není případ sestavy Nintaus. Všechny reproduktory jsou vyrobeny z masivní, jeden centimetr tlusté překližky, bezchybně potažené temně hnědou dýhou s imitací dřeva (druh si netroufám odhadovat). Všechny hrany jsou dokonale slícovány a na milimetr sedí. Přední část všech reproduktorů je trochu na škodu vyvedena v dnes módní stříbrné barvě, kterou naštěstí více čí méně skrývá odnímatelná membrána z černé textilie.

Než se budeme věnovat každé části setu zvlášť, stojí za zmínku dodávaná kabeláž. K hlavním sloupům přísluší dva kabely o tloušťce 2 milimetry a délce 250 centimetrů. Balení dále obsahuje klubko 1mm kabelu o délce 30 metrů, který je možné nastříhat přesně podle prostorových dispozic poslechové místnosti.

Zadní satelity

Začneme tedy odzadu. Satelitní reproduktory jsou osazeny středovým reproduktorem průměru 12 centimetrů a osmicentimetrovým výškovým. Celkový udávaný výkon je 20 wattů. Bassreflexový tubus ústí dozadu. Kabeláž se připojuje přes pérové svorky. Přítomen je též otvor umožňující zavěšení na hmoždinku na zeď.

Centrální repro

Centr se na první pohled zdá být poněkud předimenzovaný. Použity jsou opět stejné reproduktory jako u satelitů, tentokrát jeden výškový uprostřed a dva středové, každý s vlastním výdechem na zadní straně. Svorky jsou též pérové a s případným zavěšením na zeď se nepočítá. Udávaný výstupní výkon je 30 wattů.

Hlavní sloupové repro

To nejlepší na konec. Přední “sloupy“, které by se Nintaus nemusel stydět prodávat samostatně, vyhlížejí vskutku honosně. Není se co divit. Výška samotné reproduktorové bedny je 106 centimetrů včetně neoddělitelného dřevěného podstavce. Ten by si zasloužil trochu lepší konstrukční zpracování. Velmi chybí pryžové nožičky nebo jiný podklad, takže dřevotříska dře přímo o podlahu.

V přední desce je opět zasazeno po jednom výškovém a středovém reproduktoru. Pod nimi, za textilní mřížkou tepe ještě dvaceticentimetrový basový reproduktor s bassreflexem vyvedeným dopředu. Ten, v tandemu se stejným reproduktorem v druhém sloupu, nahrazuje absentující subwoofer.

Zadní strana obsahuje dvoje pozlacené banánkové svorky spojené též pozlaceným bi-wiringovým můstkem. Ten lze odejmout a reprosoustavu připojit pomocí dvou kabelů. Každá sloupová bedna je schopna vydat papírový výkon 70 wattů.

Celkem je hodnotím velmi kladně. Někomu se nemusí líbit zmíněná stříbrná barva přední části, kterou mřížka zakryje pouze z dolní poloviny. Oba horní reproduktory zůstávají tedy obnaženy, ale alespoň tak vyniknou pěkné imbusové šrouby. Design tím získává takový technický šmrnc a činí zvolenou barvu čelní desky snesitelnější.

 

Detail šroubů * Svorky v zadní části reproduktoru

V čem je tedy háček? Hraje to vůbec?

Hraje a jak! Jako testovací zesilovač jsem použil AV receiver Yamaha HTR-5630RDS. Nintaus sice nabízí i set ze svým vlastním zesilovačem, ale ten nedosahuje kvalit reproduktorů a jejich potenciálem zbytečně mrhá.

Vybrat vhodný zesilovač je poněkud problematické, neboť celá sestava je čtyřohmová a nejrozšířenější receivery jsou postaveny na osm ohmů. Zatímco není problém připojit osmiohmové reproduktory k zesilovači s impedancí čtyři ohmy, obráceně to neplatí. Koncové stupně zesilovače by se přílišně přehřívaly a po chvíli hlasité reprodukce by ochranný obvod receiver vypnul – v lepším případě. Většinou by však neměl být problém tyto reproduktory provozovat i na šestiohmovém zesilovači. Yamaha odpovídá požadavkům reproduktorů přesně a to nejen po stránce impedance, ale i co se týče udávaného výkonu – disponuje 5x 75 watty.

Nejprve se budeme zabývat prostorovým zvukem. Po správném nastavení receiveru je dobře čitelný, i když chvilkami trošku neurčitý, ale to je spíše věc zesilovače. Basové reproduktory dělají co mohou, aby exploze vykreslily s co největším důrazem, ale okenní tabulky se třást nebudou. Basů je tak akorát, aby nepřehlušily ostatní pásma. Vyznavači “tuc tuc“ basů se však bez přikoupení aktivního subwooferu pravděpodobně neobejdou. Nejlepší zvuk jsem zaznamenal u DVD videoklipů skupiny Queen kódovaných v DTS. Hudební podání je přirozené a příjemné, má v sobě energii. Při dostatečné hlasitosti se i ta podlaha v poslechové místnosti rozechvěla.

Levná bakelitová domácí kina jsou navržena především na filmy a mívají většinou problém s reprodukcí hudby. Zde se dalo očekávat, že už díky dřevěné konstrukci na tom bude Nintaus lépe. Tento předpoklad se potvrdil. Při poslechu normální hudby na CD je lepší přepnout nepřirozeně rozložený signál Dolby Prologic II na stereo poslech pouze ze sloupů. Tím se zvuk zostří a zjasní. Reproduktory mají dobře nastavené pásmové výhybky, takže každý reproduktor hraje přesně to co má a příliš neleze do zelí ostatním kolegům.

 

Detail podstavce * Sloup v plné kráse

Prohnal jsem sestavou celé spektrum hudebních žánrů a nenarazil na žádný, který by reproduktorům vyloženě nesedl. Hanu Hegerovou hrají stejně dobře jako Antonína Dvořáka. Obzvlášť jim “sedne“ rocková hudba. Hudba skupiny Rammstein rozechvívala, v důrazných partiích, membrány reproduktorů až k bezpečné hranici, kterou je standardně pět milimetrů dopředného výkyvu, ale člověk se jen těžko donutí sestavu ztlumit. Vyvážený a prokreslený zvuk oproštěný od zvýrazňovačů basů a jiných przničů zvuku, na které jsme si již zvykli ze světa spotřební elektroniky. Ve výškových a středových reproduktorech jsem pouze zaznamenal drobný šum, ale to lze opět přisoudit zesilovači.

I když přední reproduktory mají mít celkový výkon 70 wattů, odhaduji reálnou hodnotu někde okolo 50 wattů. Přesné stanovení je však vždy obtížné a závisí na mnoha faktorech. Každopádně někde v polovině potenciálu zesilovače začínají ztrácet reproduktory dech a zvuk začíná být s dále se zvyšující hlasitostí zkreslený. Je však nutno dodat, že již při poloviční hlasitosti je to značný nápor na ušní bubínky a každopádně vám doporučuji si takovou investici rozmyslet, pokud nejste majitelem samostatně stojící nemovitosti.

Zásadním údajem při rozhodování je cena. Zatímco obdobné sestavy reproduktorů od renomovaných výrobců začínají někde na dvaceti tisících, Nintaus SA-N5088 lze v internetových obchodech sehnat za cenu okolo 6500 Kč včetně DPH. Výstupní výkon nedosahuje kvalit drahých sestav, ale při výborném poměru cena / výkon se jeví jako zajímavá alternativa pro stavbu domácího kina za rozumný peníz.

Technické údaje

Reproduktor Výstupní výkon/max. Rozsah pásem Rozměry (Š/V/H, údaje v milimetrech)
přední 70 wattů / 120 wattů 45 Hz – 20 kHz 265/1060/330
střed 30wattů / 60 wattů 70 Hz – 20 kHz 550/160/180
zadní 20 wattů / 50 wattů 90 Hz – 20 kHz 200/300/165

Diskuze (37) Další článek: Příplatek k poplatkům za připojení jako řešení problémů s výměnnými sítěmi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,