Připojení k internetu

Praha má 86. nejrychlejší internet na světě. Žebříček měst ovládla Čína

Společnost Ookla provozující známý měřič Speedtest.net nově sestavuje žebříček měst s nejrychlejším internetem. V Global Indexu se zaměřuje jen na metropole, které mají více než půl milionu obyvatel.

Za Česko se tedy kvalifikovala jen Praha, slovenská Bratislava se na seznam těsně nedostala. Chybí ale také řada měst, kde je dostatek uživatelů, ale Ookla zase nemá tolik dat, aby z nich vyvozovala nějaké závěry. Zkrátka, na světě je 1200 měst, kde je dostatek lidí, ale v Global Indexu jich najdeme jen 193.

Nejrychlejší pevný internet má Peking, kde se surfaři naměří v průměru 239 Mb/s (download), resp. 38 Mb/s (upload). Šanghaj s 220/50 Mb/s je třetí. Čínskou dominanci ohrozilo jen chilské Valparaíso s 223/101 Mb/s.

image.png
Žebříček nejrychlejších měst (vlevo mobilní, vpravo pevný internet)

Praha je na 86. pozici s rychlostí 61/20 Mb/s, to je pod světovým průměrem, který činí 71/31 Mb/s. Zároveň je to ale jedno z nejpomalejších měst „bohatého“ západu. Těsně pod naším hlavním městem jsou jen Sydney a Melbourne, jinak druhou půl žebříčku okupují hlavně africké a latinskoamerické země nebo jihoasijské státy.

Na chvostu je kubánská Havana, kde je průměrná rychlost jen 1,78/0,67 Mb/s. I latence 133 ms je o dva řády horší než v nejrychlejších městech.

Diskuze (11) Další článek: Spotify je na cestě k půl miliardě uživatelů. V příštím roce nejspíš zdraží

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,