Umělá inteligence | OpenAI | Strojové učení

Praha je jako polévka, protože nikdy nevíte, co v ní najdete. Chatbot píše vtipy v češtině

  • Chatbot od OpenAI je natolik pokročilý, že dovede psát vtipy v češtině
  • Oficálně česky nemluví, takže komunikaci nedokonale překládá
  • Někdy chatbot fakticky tvrdí něco úplně jiného než před chvílí

Vývoj umělé inteligence jde dopředu a lidé v OpenAI sází na to, že skutečná umělá inteligence vznikne do patnácti let. Momentálně ovšem teprve sledujeme omezené pokusy o to, jak vůbec počítače naučit skládat smysluplné věty a odpovídat na jednoduché i složitější dotazy. Aktuálně už i vypráví vtipy v češtině, byť nikoli bezchybně.

OpenAI před dvěma lety představila třetí generaci svého autoregresního jazykového modelu GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer 3). Dovednosti technologie firma demonstruje na praktickém nástroji.

Jde o chatbota, který vám na rovinu řekne, že češtinu neovládá. Jak si ale všiml Martin Jurica, stejně na požádání vygeneruje vtip v češtině. Je přitom možné chatbotovi zadat určité parametry a výsledky jsou vesměs přesvědčivé. Když jsem ho požádal o vtip, chatbot mi vyšel vstříc, byť mě férově upozornil, že není obeznámený s českým prostředím:

  • I'm not sure if I can tell a joke in Czech, but I'll try. Why did the chicken cross the road? To get to the other side!“

Když jsem chtěl, aby chatbot napsal vtip v češtině, použil stejný vtip, jen ho přeložil. Všimněte si, že překlad není dokonalý, výsledek nicméně pořád vypadá přesvědčivě:

  • „Jsem si jista, že mohu vysvětlit, proč slepice přecházejí silnici. Aby se dostaly na druhou stranu!“
openAI davinci vtipy (2).png

Můžeme spekulovat, proč pro vyprávění zvolil ženský rod. Možná ví, že inteligence je slovo v ženském rodě? Když nechám osobní preference stranou, je to plně funkční vtip. Vtip, který vygeneroval chatbot, tedy počítač, chcete-li. Odtud máme k umělé inteligenci pořád velmi daleko, vývoj ale bezesporu ušel kus cesty.

Pak jsem chtěl vtip, v němž budou figurovat stůl a automobil. Tady už se smysluplnost buď vytrácí, nebo já nemám patřičný smysl pro humor:

  • „Proč se stůl nehodí na silnici? Protože to nejsou žádné silnice!“

Někdy si chatbot přesvědčivě hraje se slovy, jako to ukazuje Juricův příklad:

  • „Proč mají kočky rády čokoládu? Protože je to čokočka.“

V další kapitole zjistíte, že českým prezidentem je někdy Václav Klaus, jindy Miloš Zeman.

Diskuze (10) Další článek: Slabší výkon a vysoká cena, ale stejně budete spokojení. Recenze notebooku Lenovo ThinkPad X13s

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,