Práce na teleskopu Jamese Webba se protahují

Když stavíte ten největší a nejambicióznější vesmírný dalekohled všech dob, musíte počítat s tím, že určité věci nepůjdou podle plánu. Teleskop Jamese Webba, který nahradí dosluhující Hubbleův teleskop, měl být uveden do provozu letos – ale už nyní je jasné, že se tak nestane ani příští rok.

Odborníci NASA se totiž na základě informací obdržených od Standing Review Board (SRB) rozhodli, že start opět odloží. Tentokrát přibližně na květen roku 2020.

Hlavním důvodem je fakt, že dalekohled musí být v opravdu perfektním stavu. Závady, které se případně vyskytnou ve vesmíru, totiž nebude možné opravit. Z nedávné zprávy SRB přitom plyne, že aktuální míra spolehlivosti dotyčného zařízení činí cca 70 % – což je sice dostačující pro jiné velké projekty NASA, ale v tomto konkrétním případě by to chtělo ještě trochu „přitlačit“.

„Jednoduše řečeno, máme jen jednu šanci udělat to správně, než se vydáme do vesmíru,“ uvedl Thomas Zurbuchen ze Science Mission Directorate (SMD) na včerejší tiskové konferenci. „Slyšeli jste to už dříve… selhání není možné.“

Během nadcházejících měsíců tak bude probíhat pečlivá kontrola všech jednotlivých dílů i teleskopu jako celku (až bude definitivně zkompletovaný). Jelikož během dosavadních testů již byly určité nedostatky odhaleny, jde o veskrze moudré rozhodnutí.

Zatím nezodpovězenou otázkou zůstává, zda tyto průtahy nezapříčiní navýšení celkových nákladů. Ty by podle dostupných informací měly činit 8 miliard dolarů, ale vzhledem k okolnostem nelze vyloučit, že ani tato astronomická částka nakonec stačit nebude.

Diskuze (2) Další článek: Internet a senioři

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,