Chrome | Doplňky do prohlížeče

Pozor na záškodnické doplňky v Chromu. Jsou opět vyspělejší a nedovolí vám, abyste je smazali

Představte si zákeřný doplněk pro Firefox nebo Chrome, který nelze jen tak snadno odstranit. A tak zatímco bude rozšíření na pozadí třeba zvesela klikat na reklamy, vy jen budete marně kroutit hlavou, jak jej standardní cestou zlikvidovat.

Několik takových exemplářů popsali experti z Malware Labs. Třeba doplněk s názvem Tiempo en colombia en vivo při pokusu o navštívení interní stránky chrome://extensions přesměruje návštěvníka na adresu chrome://apps/?r=extensions, která však zobrazí jen nainstalované aplikace a nikoliv doplňky.

a551ccc9-188c-48a8-894a-eb34a7f27f33
Jeden z mnoha zákeřných doplňků, který se docela úspěšně snaží zamezit v tom, aby jej běžný uživatel dokázal snadno odstranit

Nejedná se přitom o žádný sofistikovaný hack, doplňky totiž mohou běžet i na interních adresách Chromu. Suma sumárum, uživatel se nedokáže dostat na přehled nainstalovaných doplňků a smazat jej.

Co dál? Možná vás napadne, že by stačilo na chvíli v celém prohlížeči vypnout Javascript, protože ten používá i doplněk k samotnému přesměrování. Jenže ouha, vypnutí Javascriptu se týká pouze surfování na běžných stránkách a nikoliv na interních konfiguračních adresách.

Pak je tu ještě spuštění celého Chromu s parametrem –disable-extensions, takže záškodnický doplněk by se vůbec neměl načíst do paměti. A přesně to se stane. Doplněk se sice skutečně nenačte, jenže v tomto režimu o něm prohlížeč vlastně vůbec neví, takže jej nelze ani odinstalovat. Seznam na adrese chrome://extensions bude prázdný.

cf779808-8fcc-46d9-ba36-066215773c57
Spuštění Chromu s parametrem, který zablokuje doplňky, není řešením, protože je tím pádem zároveň nemůžete odinstalovat – prohlížeč o nich nebude mít tušení.

Jediným způsobem, jak takový doplněk zlikvidovat, je tedy ruční smazání jeho adresáře. To však může být zejména pro běžného smrtelníka oříšek. jelikož se nedostane na přehled těch nainstalovaných, nezná ani jeho unikátní identifikátor, kterým je pojmenovaný adresář doplňku.

375156ce-ca02-440e-a2fd-32d3599d94e9
Ruční odstranění adresáře s doplňkem bude pro běžného uživatele oříšek, složka je totiž pojmenována jeho unikátním identifikátorem, který uživatel nezná, protože se nedostane na seznam nainstalovaných rozšíření

Pokud by měla oběť doplňků opravdu hodně, hledání toho záškodnického by také mohla být zábava na celý víkend. Naštěstí na podobné lapálie myslí některé čistící programy – třeba CCleaner, který v sekci Nástroje nabízí přehled stažených doplňků ve všech hlavních prohlížečích. Z jednoho místa tedy můžete dočasně zablokovat nebo i smazat libovolný doplněk nejen v Chromu, ale také v Opeře a Firefoxu.

a2d24659-2a17-4c84-8ef5-74d007baf431
Elegantním řešením může být nakonec CCleaner, který dokáže zablokovat, respektive smazat libovolný doplněk nejen v Chromu, ale i v mnoha dalších prohlížečích
Diskuze (10) Další článek: Nvidia obchodníkům: Prodávejte grafiky hráčům, těžaře omezujte

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,