Pozor na levné digitální fotoaparáty

Prodejcům v USA se údajně vrací až 50 % (!) koupených laciných „digiťáků“
Studie IDC tvrdí, že pokles cen digitálních fotoaparátů, který nastal v posledních měsících, může způsobit také velké zhoršení jejich pověsti a v důsledku toho poškodit i jejich prodeje. V posledních týdnech totiž výrobci a prodejci „digiťáků“ vedou cenovou válku, když se na trhu objevuje stále více strojů podkračujících cenovou hranici 200 dolarů. Digitální fotoaparáty se v USA prodávají sice už od neuvěřitelných 50 dolarů (stroj Polaroid FUN s rozlišením 320x240 pixelů), ale to jsou úplné výjimky, kdy zákazník očekává, že za své peníze dostane hračku. Výrobci a prodejci však prezentují stroje s cenou okolo 200 dolarů (8000 Kč) už jako kvalitní zařízení „srovnatelná s klasickým fotoaparátem“, což ale neodpovídá pravdě – stroje, které by byly tomuto označení aspoň blízko, se nalézají na čtyřikrát až pětkrát vyšší cenové hranici.

Prodeje „digiťáků“ také v USA dramaticky rostou, zejména nyní před Vánoci – „digiťák“ je logicky vnímán jako velmi vhodný vánoční dárek a prodejci toho chtějí využít. Jenomže podle výzkumu IDC je u těchto levných aparátů nebývale vysoká návratnost, dosahující údajně až 50 %!

Zvyklosti chování zákazníků i obchodníků na americkém trhu jsou samozřejmě jiné než v Evropě či dokonce u nás: vysoká konkurence nutí obchodníky nabízet „money back guarantee“, záruku vrácení peněz za zboží i bez uvedení důvodu, proč je zboží vráceno. Američtí spotřebitelé toho ale zase neúměrně nezneužívají, rozhodně nepostupují tak, jak by asi čekal našinec, tj. že zboží „ojedou“ a vrátí, ale je zde zvykem vracet zboží, pokud zákazník nedostane to, co za své peníze očekával. Ostatně i proces vracení bere určitý čas a Američan si je ceny svého času dobře vědom (až moc, občasné přepočítávání všeho na dolary vadí), a pokud se uvádí až takto vysoká míra vracení zboží, hrají zřejmě výrobci a prodejci na zákazníky hru, kterou oni nechtějí přijmout. Jak uvádí studie, fotoaparáty s cenou okolo 200 dolarů nabízejí to, co už je dnes považováno za „méně než minimum“: rozlišení 640x480 pixelů, malou kapacitu, nezoomovatelnou optiku a nic víc.

Velká éra digitální fotografie tedy ještě o letošních Vánocích nepřichází: stroje, které už zákazníka potěší (2-3 megapixely, 8MB a více paměti, zoom, blesk, LCD displej pro zběžné zobrazení atd.), jsou cenově pořád na několikanásobku kvalitních analogových fotoaparátů. Zákazníci v USA se ale nechávají ochotně „napálit“ masivními kampaněmi výrobců a prodejců fotoaparátů – stroje pod 200 dolarů prý letos o vánocích činí 86 % (!) všech prodaných kusů digitálních fotoaparátů. Když pak zjistí, že jejich stroje – na rozdíl od sdělení na efektních a dokonalých letácích, které je propagovaly – jsou schopny produkovat pouze malé a nekvalitní snímky, vracejí pak každý druhý.

Diskuze (8) Další článek: Hardware pro trochu znalé – díl XXVI. – čipové sady Intelu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,