Phishing | Malware | Banka

Pozor na falešnou Raiffeisenbanku, podvodníci opět doufají v lidskou hloupost

Pokud patříte mezi klienty Raiffeisenbank, dejte si pozor na další phishingovou kampaň, která cílí na její české klienty a může se objevit i ve vašem e-mailu.

Zpráva ve věrohodné češtině vás pobízí, abyste si přečtli důležité sdělení na adrese online.rb.cz/Login, skutečná adresa odkazu ale už vede na phishingový web. Leckoho může zmást také zdánlivě bezproblémový odesílatel onlinenotificatoinmsg@rb.cz, doména však neodpovídá skutečné IP adrese 27.54.92.14 poštovního serveru, ze kterého pochází.

6b6db1bb-d3dc-4edc-a62b-8cd665407bed
Podvodný e-mail falešné banky

Právě z tohoto důvodu zprávu jako spam označí třeba Gmail a další pokročilé služby, které provádějí kontrolu poštovní domény a serveru, ze kterého zpráva pochází. Jedná se o techniku SPF (Sender Policy Framework) a podrobnosti o této kontrole najde zkušený uživatel ve zdrojovém kódu příchozího e-mailu.

441f7d18-4b93-4ce5-b338-8ad1344b2de3
Cílový web, na který odkazuje e-mail, je už naštěstí na hromadě blacklistů a například Chrome jej sám identifikuje jako malware a ochrání vás

Samotná doména, na kterou vede odkaz v e-mailu, je už naštěstí na seznamu záškodnických stránek, pokud na něj tedy přece jen klepnete, slušně vychovaný webový prohlížeč by vás měl zavčas varovat.

Diskuze (8) Další článek: Volby ve stylu StarDance: voliči v americkém Seattlu budou hlasovat z mobilních telefonů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,