Pozor na falešná Windows 7, nerozeznáte je od originálu

Můžete mít od policie i Microsoftu potvrzeno, že jsou vaše Windows pravá. Ale pokud jste je koupili za dva tisíce, obchodník je měl za pět set a z čistého zdroje to nebylo.

„Je to již nějakou dobu, co jsem zakoupil dvě krabice Windows 7 Ultimate na serveru Aukro. Vše se zdálo být v pořádku, krabice vypadaly, jak mají vypadat, všechny hologramy vypadaly tak, jak mají, a Windows jsem bez problému nainstaloval a aktivoval. Prostě senzační koupě,“ začíná své vyprávění Petr Zubrický na svém webu. Dobrý pocit z výhodného nákupu mu však nevydržel věčně.

Potvrzeno: Windows jsou legální. Ale…

Uběhlo pár měsíců a dostal výzvu od policie, aby podal vysvětlení k vyšetřovanému případu. Obviněným byl prodejce z Aukra, od kterého pocházely výhodně nakoupená Windows. A ta se také stala středem zájmu vyšetřovatelů. Krabice s DVD kotoučky si vyšetřovatelé odnesli jakožto důkazní materiál a přislíbili jejich vrácení, pokud se bude jednat o legální kopie. Nainstalovaná Windows fungovala bez problémů, vše se zdálo být v pořádku. Jenomže po čase systém přišel s obávanou hláškou „Tato kopie Windows není pravá“, a tím se začal sled podivuhodných zjištění.

Petr Zubrický neváhal a na infolince Microsoftu zjišťoval, kde může být problém. Dozvěděl se, že sériové číslo bylo použito k aktivaci Windows na více počítačích. Podezření padlo na policii, která zabavená Windows v tu dobu prošetřovala. Že by si někdo z vyšetřovatelů opsal sériové číslo pro svou potřebu? To pochopitelně nikdo nepřiznal a bylo by to na další vyšetřování. Jenomže policie Petru Zubrickému již také sdělila, že krabičky s Windows budou zaslány zpět. Skutečně se tak stalo a za 14 dní byly zpět i s potvrzením, že se jedná o legální software. Potvrzení přitom pocházelo od právní kanceláře Voborník & Nigrini zastupující českou pobočku Microsoftu, a tak to vypadalo, že se nedorozumění rychle vysvětlí a Windows budou fungovat.

 

Windows prý nejsou legální. Ta stejná Windows, která jsou podle policie i právníků Microsoftu zcela legální a pravá.

 

Následovala tedy opět komunikace s Microsoftem, tentokrát už ale na zahraničním centru řešícím aktivace a licence Windows. Výsledek byl pozoruhodný – Windows prý nejsou legální a udaná sériová čísla nikdy nebyla vydána pro krabicové verze systému. Ta stejná Windows, která jsou podle policie i právníků Microsoftu zcela legální a pravá.

Originál, jen to číslo nějak nesedí

Vysvětlení se nakonec našlo. Krabice, návody, lisovaná CD i ochranné prvky prakticky odpovídaly originálu, sériové číslo však pocházelo z předplaceného TechNet programu Microsoftu určeného vývojářům. Ti mají možnost si pro pracovní účely vygenerovat omezený počet klíčů, které se však při aplikaci tváří jako standardní sériová čísla. Podvodníci toho využili a zřejmě z celé řady účtů získali licenční čísla, kterými vybavili krabice s Windows a nabídli je za neodolatelné ceny. Objevil je uživatel Aukra s přezdívkou „Kafe u soudu“ a rozhodl se vydělat na jejich prodeji českým uživatelům. A to už se dostáváme zpět k Petru Zubrickému.

Windows 7.png
Na první pohled padělek nemáte šanci poznat

Nikoho asi nepřekvapí, že původ Windows vede do Asie. Českému obchodníkovi však nebyl prokázán vědomý úmysl podílet se na prodeji nelegálních kopií Windows a případ byl policií odložen.

Z celé příhody vyšel Petr Zubrický docela nešťastně. Nemá Windows ani peníze a původce jeho trablů zatím dál někde v čínské fabrice lepí falešné štítky na krabice s Windows. Poučení pro všechny ostatní je ale jednoznačné – vyhněte se nákupu softwaru za lákavě nízké ceny a nenakupujte software z druhé ruky, přestože prodejce působí věrohodně a software je v neporušeném obalu se všemi kontrolními prvky. Pokud nepochází z oficiálního distribučního kanálu, nikdy nebudete mít jistotu o jeho legálním původu, a jak vidíte, můžete se to vymstít.

Usneseni1.jpg
Policie Windows vrací, ukázala se jako legální...

Windows 7 Ultimate za 500 Kč

Sériová čísla vázaná na účet předplatného programu TechNet jsou platná do doby, dokud je předplatné aktivní. V tomto případě zjevně došlo k ukončení platnosti účtu a obě kopie zakoupených Windows tudíž začaly hlásit, že jsou neplatné.

Pro zajímavost – základní předplatné stojí u nás 200 Eur, ovšem v Americe jen 199 dolarů, tj. cca 3 500 Kč. Pro účely vývoje a testování na více počítačích či virtualizovaných systémech máte možnost vygenerování až sedmi sériových čísel. Ta sice Windows aktivují, ale podle podmínek licence systém pochopitelně nesmíte využívat k běžnému používání a už vůbec nepřipadá v úvahu jejich přeprodávání. Pokud se k tomu ale podvodník odhodlá a registruje se jako občan USA, dá za jednu licenci 500 Kč. Není pak divu, že se ani koncová cena Windows 7 Ultimate na českém Aukru nedostala přes dva tisíce korun.

Pokud vašemu horšímu já začala v hlavě vzkvétat myšlenka, že by se to dalo zkusit, je nutné si uvědomit rizika. „Microsoft monitoruje prodeje softwaru na internetu, včetně aukčních portálů. V případě, že máme podezření na prodej nelegálního systému, například prodej samostatných COA štítků, padělaného softwaru nebo licencí, které neodpovídají běžnému prodejnímu modelu, provádíme kontrolní nákupy a následně předáváme zdokumentovaný případ orgánům činným v trestním řízení,“ upozornila nás Zuzana Predigerová, manažerka protipirátských aktivit z Microsoftu.

Stejnou cestou se také Microsoft dopátral našeho prodejce na Aukru. Kdyby mu byl prokázán úmysl z prodeje nelegálních Windows, hrozí mu až dva roky vězení, v závažnějších případech připadá v úvahu až osmiletý trest. K tomu samozřejmě zabavení věcí a úhrada škody. „V případě porušení autorských práv pachateli z jiných zemí, kde může být právní postup odlišný – obvykle předáváme případ příslušné pobočce. V případech, kdy se jedná o několik zemí, se snažíme postupovat v součinnosti a řešit věc na úrovni regionu, pod který dané země spadají,“ vysvětlil nám obvyklé postupy Microsoftu Lukáš Křovák, manažer klientské divize Windows.

Padělek jako originál

Každého ale jistě zarazí, jak je možné, že Microsoft při odhalení podezřelých nabídek na Aukru hned neodhalil, že se jedná o padělky. Kontrolní nákup či jiná forma prověření ukázala, že minimálně v jednom případě o padělek šlo. Dále už byla věc předána policii a právní kanceláři. „Policie ve většině případů spolupracuje s výrobcem daného softwaru a v případě podezření na padělek nebo trestnou činnost si vyžádá ověření. V poslední době se však objevily na trhu velmi zdařilé padělky, které je velmi těžké rozeznat od originálních produktů,“ objasnil Lukáš Křovák.

Zkrátka pokud policie dle standardních ověřovacích metod zjistila, že je software legální, dále již nekontaktovala výrobce o prověření. Ovšem případ Petra Zubrického a další podobné přispěly ke změně – aktuálně jsou Microsoftu zasílány policií všechny ověřované kopie k posouzení.

Stitky.jpg
Všimněte si výřazů hologramů vlevo, ty by měly mít okraje jakoby „prošoupané“, nikoli ostré od vyříznutí.

Padělek přitom může být jen velmi těžko odhalitelný. Vůbec není vyloučeno, že krabice s Windows byly v námi popisovaném případě originály, které někdo propašoval z výroby. Kontrola licenčních štítků už je přísnější, a zde už se také později našel rozdíl – výřezy okének nad kontrolním hologramem jsou vyříznuté a mají ostré ohraničení, u originálu přitom vypadají jakoby „prošoupané“. Jinak ale měly krabice i štítky vše, co má mít originál

Výrobce může soucítit, ale nemusí…

Když už se stane, že v dobré víře zakoupíte Windows odpovídající originálnímu balení, ze kterého se ale vyklube padělek, máte smůlu. Náhradu škody můžete vymáhat po původci nelegální kopie, což může být značně komplikované, ba téměř nemožné. Můžete se ale zkusit obrátit na výrobce softwaru, nebo zprostředkovatele prodeje, v našem případě tedy Microsoft a Aukro. V obou případech budou vděční za upozornění na podvod a případnou spolupráci, odměnou vám může být alespoň částečná kompenzace.

Aukro se vyloženě snaží eliminovat podvodné prodejce a nabízí proto program Ochrany kupujících. Pokud vám prodejce nedodá popisované zboží, můžete od Aukra získat finanční náhradu. Podmínkou je ale součinnost s policií a určení viníka. V našem případě sice bylo dodáno popisované zboží, ale ukázalo se jako falešné, program by se tedy na tento případ měl vztahovat. Jenomže policie prodejci neprokázala úmysl prodávat nelegální kopie Windows. Případ byl odložen a dále není vyšetřován, nesplňuje tedy podmínku Aukra k vyplacení náhrady.

Jak poznat legální Windows

Základem jsou tři prvky:

Certifikát pravosti: (COA): štítek na počítači nebo krabici s Windows.

Doklad o licenci: u krabicových Windows není Product Key napsán přímo na štítku COA, ale na zvláštním žlutooranžovém štítku uvnitř krabice.

Hologram: DVD jsou opatřena hologramem, který je součástí disku, tzn. nelze odlepit.

Další informace na webu Microsoftu.

Přesto jsme se zeptali přímo v Aukru, zda se podmínky programu důsledně vztahují i na tento ojedinělý případ. „Popsaný případ sice nesplňuje základní podmínky našeho Programu ochrany kupujících. Pro Aukro je ale bezpečné nakupování prioritou, proto se snažíme individuálně řešit i situace, které nesplňují podmínky Programu ochrany kupujících. Pokud se na nás dotčený uživatel obrátí, případem se budeme určitě zabývat,“ sdělila nám Michaela Papežová z Aukra a poté ještě konkrétněji dodala: „V případě, že by prodejce nedodal originální software, Aukro stojí za svými zákazníky, kteří mají možnost využít Program ochrany Kupujících a získat náhradu škody.“

A co na to Microsoft? „Jedná-li se o velmi zdařilou kopii od prodejce, kterého jsme ještě neidentifikovali a o jehož nelegální činnosti nemáme záznamy, domluvíme se s kupujícím na společném postupu a náhradě licencí produktů, které v dobré víře zakoupil. Rozdílný přístup navíc uplatňujeme pro koncové uživatele a firmy. Nelze předpokládat, že firma, která zakoupí větší počet licencí za příliš nízkou cenu, získá po ohlášení případu licence k tomuto softwaru zdarma. Ve všech případech však hledáme společné řešení pro poškozeného, takže ti, co ohlásí nákup padělaného softwaru, se nemusí obávat právních kroků ze strany společnosti Microsoft,“ řekl Lukáš Křovák.

Kontrola.jpg
Kontrolní prvky na krabicových verzích Windows 7

Pro Petra Zubrického by tedy jeho příběh neměl skončit úplně černě. Nicméně poslouží jako varování, že software zakoupený jinde, než z oficiální distribuce, může být problémový. Obzvlášť to platí o nejžádanějších softwarových produktech, jako jsou Windows či Microsoft Office, případně známé dražší programy od Adobe a dalších softwarových firem.

Diskuze (113) Další článek: Microsoft odpočítává život Internet Exploreru 6

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,