E-shopy

Pozor na e-shopy, které se tváří jako české, ale zboží posílají z Číny. Booho, Meek, Lapert…

Oživeno 23. února 2023 | Zjistili jsme, že doporučovaný doplněk už není pro Chrome, Firefox a Edge dostupný. Jestli ho máte nainstalovaný, stále funguje, nově ho ale už nestáhnete. Stále je možné využít doplněk od Seznamu. Uživatele trochu agresivně tlačí na své stránky, dá se to ale ovlivnit v nastavení. Funguje také ochrana v antiviru ESET.

Oživeno 2. prosince 2022 | Minulý rok jsem se hodně spálil při nákupu vánočního dárku a v lednu napsal tento článek jako varování ostatním. Teď přes svátky a nákupy se ho hodí znovu připomenout. Všechny informace jsem znovu prověřil a text aktualizoval.


Nakoupíte v internetovém obchodě. Je na české adrese, všechno je na něm česky včetně kontaktů. Zaplatíte korunami, zboží má přivézt Česká pošta, i e-mailová komunikace probíhá bezchybnou češtinou. Jenže to nějak dlouho trvá a mezi tím dorazí SMS o celním řízení. Chcete ji hned smazat jako phishing, protože jste si přece nic ze zahraničí neobjednali.

Ale objednali, jen o tom nevíte. Zmíněný český e-shop totiž provozuje firma se sídlem v Šanghaji a všechno, co si na něm objednáte, putuje z Číny.

ČOI ví, ale může jen varovat

Popsal jsem svoji zkušenost s vánočním dárkem z webu Booho.cz. (Nakonec dorazil až 14. února). Když jsem hledal podrobnosti, Česká obchodní inspekce na webové stránce Rizikové e-shopy varuje před téměř čtyřiceti takovými obchody:

postazadaco.cz, kidszona.cz, vemio.cz, amboxfy.com, fredie.cz, joot.cz, fashionfashion.cz, pod-cenou.cz, vsetop.cz, flaro.cz, 3slevy.cz, kubishop.cz, zenkys.cz, vdavasse.cz, honzovyslevy.cz, obchodnicek.cz, maxivyprodeje.cz, nejlepsinakup.eu, obchodicek.cz, lunzo.sk, meek.cz, lapert.cz, fashion-mode.cz, coffeeboy.cz, zasilkonos.cz, beliamo.cz, suprisimo.sk, bonky.sk, booho.sk, rivio.cz, booho.cz, balando.cz, mollio.cz, juum.cz, mnaulo.cz, bonky.cz, lumeo.cz, lunzo.cz, velomont.com.

Všechny mají na webu ČOI podobný popis:

Podle informací uvedených na internetových stránkách nejde o klasický e-shop, ale o „nákupní galerii“, jejímž prostřednictvím údajně zboží nabízejí externí zahraniční subjekty. Má se jednat zřejmě o společnosti se sídlem v Číně nebo v jiných asijských zemích, u nichž je pro spotřebitele obtížné ověřit jejich existenci a důvěryhodnost. ČOI registruje stížnosti na dodání zboží s velkou časovou prodlevou, případně nedodání zboží vůbec. Je-li dostupnost označena např. výrazem „skladem ihned k odeslání“, může to v praxi znamenat, že zboží se nachází v Číně a bude doručeno až za několik týdnů či měsíců. Řešení reklamací a/nebo vracení zboží může být pro spotřebitele obtížné. Případný nákup na těchto internetových stránkách doporučujeme důkladně uvážit a před jeho provedením velmi podrobně zkontrolovat dodací lhůty, obchodní podmínky a identitu a důvěryhodnost externího prodávajícího.

Obchody pozná prohlížeč i antivirus

Poznat takový internetový obchod není jednoduché. Přímo na stránkách jsem objevil náznaky jen v obchodních podmínkách. A ty samozřejmě před nákupem všichni čteme, že?

Na varování České obchodní inspekce, kterých je na stránkách už více než 1200, je ale napojený doplněk Rizikové weby do prohlížečů Chrome, Firefox a Edge. Už dlouho není aktualizovaný, ale stále fugnuje. Stránky takového obchodu překryje varováním s odkazem na web ČOI pro další informace. Podobně funguje i doplněk Seznam.cz.

image.png
Po vánoční zkušenosti doporučuji…

Kromě zpoždění dodávky a komplikací s celním řízením hrozí u těchto obchodů zejména problémy s reklamacemi. Jak zjistily Seznam Zprávy, na uvedených českých adresách stížnosti odmítají s tím, že jsou jen zprostředkovatelé, a odkazují se na provozovatele obchodu v Číně.

image.png 
Na stránky rizikových obchodů nepustí uživatele ani antivirus ESET

Na rozdíl od velkých webů typu eBay nebo Aliexpress zde není možné s obchodem zahájit spor, u kterého je mediátorem provozovatel platformy a zákazník má potom docela silná práva. V Číně byste si navíc určitě sami nekoupili zboží, u kterého hrozí reklamace nebo vrácení.

Takže raději pozor. Každý internetový obchod, který se tváří jako český, nemusí mít českého provozovatele a podmínky, na které jsme v Česku zvyklí. Nemusí jít přitom jen o Čínu, zrovna nedávno jsem kupoval věci na kolo v „českém“ e-shopu, který zase všechno posílá z Nizozemska. Ale tam to bylo od začátku jasné a EU je něco jiného než Čína.

Diskuze (89) Další článek: BOE vyrobilo nejrychlejší displej pro notebooky. Ohromuje frekvencí 600 Hz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,