Operační systémy | Windows 10

Poznámkový blok ve Windows se po mnoha letech dočká aktualizace

Microsoft chystá aktualizaci jedné z nejstarších aplikací ve svém operačním systému. Poznámkový blok („Notepad“) dostane překvapující množství nových funkcí, informuje Microsoft na svém oficiálním blogu.

Poznámkový blok je v portfoliu redmondského giganta tak trochu otloukánkem – novou verzi nedostal už několik let. Jako základní nástroj pro práci s textovými soubory je ve Windows od verze 1.0, tedy od roku 1985. Dá se říci, že během třiceti let nedoznal žádných zásadnějších změn.

Příští aktualizace systému Windows 10 ale přinese řadu novinek, vycházejích z požadavků uživatelů, jež tento program používají k vývoji, práci s provozními záznamy (logy) či k vytváření a úpravám jednoduchých textových souborů.

Jednou z novinek, které jsou již implementovány v sestavení 17666 Insider Preview, má být možnost zvětšování a zmenšování textu buď přes nabídku Zobrazit-Zvětšení, nebo pohodlněji podržením klávesy Ctrl a kolečkem myši či klávesovou zkratkou Ctrl+plus a Ctrl+mínus. Další užitečnou funkcí je podpora konce řádků LF/CR v souborech vytvořených v systémech Unix, Linux a Mac OS.

Jednou z novinek má být možnost zvětšování a zmenšování textu
Jednou z novinek má být možnost zvětšování a zmenšování textu

Změny se odehrály v dialogu pro vyhledávání a nahrazení textu. Poznámkový blok si nyní pamatuje dříve zadané hodnoty i stav zaškrtávacích políček a automaticky je vyplní při příštím otevření. Když vyberete text a otevřete dialogové okno hledání, automaticky vyplní do vyhledávacího pole vybraný text.

Změny se odehrály v dialogu pro vyhledávání a nahrazení textu.png
Změny se odehrály v dialogu pro vyhledávání a nahrazení textu

V nové verzi bude ve výchozím stavu viditelný stavový řádek, ve kterém lze vidět číslo aktuálního řádku a sloupce. Stavový řádek půjde v nabídce Zobrazit vypnout. Přibude také funkce mazání předchozího slova klávesovou zkratkou Ctrl+Backspace a možnost vyhledávat označený text pomocí Bingu přes kontextovou nabídku. Nový Poznámkový blok by se také měl výrazně lépe „poprat“ s velkými soubory.

Ve stavovém řádku lze vidět číslo aktuálního řádku a sloupce
Ve stavovém řádku lze vidět číslo aktuálního řádku a sloupce

Nutno poněkud kriticky říci, že i po této aktualizaci chybí Poznámkovému bloku proti konkurentům celá řada funkcí, jako je zvýraznění syntaxe, našeptávání kódu, podpora pluginů a maker. Pro programátory a kodéry tak patrně nebude nová verze důvodem ke změně.

Nové funkce se v programu Poznámkový blok objeví po aktualizaci, která je nyní vyvíjena pod označením Redstone 5. Očekává se, že bychom se jí mohli dočkat na podzim (pravděpodobně v říjnu) tohoto roku.

Diskuze (49) Další článek: První nové desky s čipsetem B450: Gigabyte má tři modely, které podporují XFR2 a nebudou přitom tak drahé

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,