Soukromí

Požádejte o svá data z více než stovky webů pomocí jedné služby

Chcete získat svá data shromážděná nejrůznějšími službami a weby, které používáte? Stránka My Data Request nabízí rychlý a snadný způsob, jak zjistit a získat údaje, které o vás uchovává více než stovka webových služeb.

Téměř každá internetová stránka, ke které je nutné se přihlásit, shromažďuje o svých uživatelích nějaké informace. V některých případech jde jen o e-mailovou adresu a identifikační údaje, v jiných (jako třeba Facebook) sdílíte i informace o tom, co se vám líbí, své fotky, navštívená místa a mnohé další.

Služba My Data Request podporuje například Facebook, Tinder, Uber, Twitter, YouTube, Venmo, Waze, Evernote, Spotify, Coinbase, Postmates, Chase či třeba Angry Birds. U mnohých z nich patrně máte relativně přesnou představu o tom, jaké informace o vás mohou mít. V případě některých však může být odpověď trochu nejasná.

My Data Request

Funguje to prostě: na úvodní stránce webu My Data Request můžete buď vyhledat konkrétní aplikaci či webové stránky, nebo procházet seznam všech podporovaných. Po klepnutí na ikonu se zobrazí okno s rychlým odkazem či výňatkem zásad ochrany osobních údajů dané služby, které jste jistě odsouhlasili, ale pravděpodobně nečetli.

Další odkaz pak vede na informace ke způsobu stažení dat, které o vás daná stránka uchovává. Způsoby získání dat se liší službu od služby. Například u Evernote musíte žádat e-mailem, Facebook či Twitter vám je pěkně zabalí do archivu, který si následně stáhnete a Dropbox je vydá po vyplnění formuláře. Odkaz z My Data Request vede buď přímo do sekce, kde nějakým způsobem požádáte o vydání svých dat, nebo na stránku nápovědy dané služby s popisem dalšího postupu.

Samozřejmě uvedený postup nijak nebrání webům v tom, aby nadále shromažďovaly a uchovávaly údaje o vaší osobě, ale může to být rychlý a snadný způsob, jak se podívat na informace, které již mají k dispozici.

Diskuze (4) Další článek: Týden Živě: Maker Faire Prague, vertikální video a fotoaparáty zítřka s A.I.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,