Software | Microsoft | PowerToys

PowerToys pro Windows teď umí odemknout soubor, který vám nejde upravit nebo smazat

Balík pokročilých nástrojů, které vám v různých ohledech zpříjemní práci s Windows, předvádí Locksmith. Najdete ho v PowerToys 0.64, které byly čerstvě dokončeny a vydány. Locksmith supluje určitý nedostatek Windows, kdy soubory nemůžete přesouvat ani mazat ve chvíli, protože je využívá nějaký proces.

Windows vám ovšem název procesu neprozradí a často to nedokážete snadno odhadnout. Proto pak používáme nástroje třetích stran jako stařičký Unlocker, které ukáží, co soubor blokuje, případně soubor vyrvou z rukou procesu.

Locksmith slouží k tomu, aby vám řekl, jaký proces soubor blokuje. Nástroj již přichází přeložený do češtiny, kupodivu ho ale nenajdete ve standardní kontextové nabídce ve Windows 11. Správně hádáte, že se schovává ve starém typu kontextových nabídek, takže při vyvolání podržte Shift.

powertoys Locksmith 2.png

V kontextové nabídce pak klepněte na Čím je tento soubor používán. V přehledu již můžete příslušné úlohy rovnou natvrdo ukončit, pokud si to bude žádat situace. Vždycky se raději aspoň pokuste program vypnout ručně. Hodilo by se, kdyby „zámečník“ rovnou nabídl i odstranění souboru, ale si ale budete muset vystačit se základní funkcionalitou.

PowerToys 0.64 nabízí ještě jednu novinku. Nástroj pojmenovaný výmluvně jako Editor souboru hostitele (Hosts File Editor) slouží k úpravě souboru hosts. Zákeřný zvrat se nekoná. PowerToys obsah souboru přežvýkají tak, aby dílčí parametry byly přehledně seřazené a mohli jste je přepínačem vypnout a zapnout.

powertoys Locksmith 4.png

Nechybí filtrování pro případ, že je do souboru vepsáno mnoho parametrů. Klepnutím se přepnete do režimu editace v Poznámkovém bloku, kdyby vám tenhle způsob vyhovoval více. Oba nové nástroje jsou až na situaci s kontextovou nabídkou adaptovány na Windows 11, tedy ve smyslu stylu zpracování uživatelského prostředí.

Mimochodem, Microsoft varuje, že přestane vyvíjet funkci pro ztlumení zvuku během videokonference. Pravděpodobně za tím stojí fakt, že podobnou funkci přímo integroval do Windows 11, byť pokrývá pouze Teams. Nejdřív chtěl ztlumení odstranit úplně, na četné žádosti jej zatím v PowerToys zatím ponechá.

S aktivním vývojem však končí, takže v případě potíží pouze opraví zásadní chyby, jinak se nástroji věnovat nebude. Jisté je, že pomůcka v balíku zůstane minimálně do verze 0.67. Pak se uvidí.

Zdroje: PowerToys / GitHub

Diskuze (7) Další článek: Čínská kosmická loď na oběžnou dráhu Země vypustila záhadný objekt

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,