Povedená rodinka

30. ledna 2000
Od početí … SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Tři v jednom a přesto klidně i každý sám. Takové jsou programy Sysel, Syslík a Syslíček. Tyhle účetní programy v „plné zbroji“ bez problémů pokryjí kompletní ekonomickou agendu menší a střední firmy.
Robert Holubec: Tři v jednom a přesto klidně i každý sám. Takové jsou programy Sysel, Syslík a Syslíček. Tyhle účetní programy v „plné zbroji“ bez problémů pokryjí kompletní ekonomickou agendu menší a střední firmy.

Programy jsou vytvořeny v Delphi nad databází Paradox a jsou určeny pro použití v prostředí Windows 95/98/NT. Z této platformy vyplývají i poměrně větší požadavky na hardware. Pro smysluplnou práci a využití všech možností budete potřebovat minimálně Pentium 133 MHz, 32 MB RAM a alespoň 10 MB místa na pevném disku pro instalaci. Pro tisk z grafické aplikace je lepší využít inkoustovou nebo laserovou tiskárnu z důvodu větší rychlosti a především zhodnocení kvality grafického výstupu.

Sysel a Syslíček
Sysel a Syslíček jsou programy určené pro zpracování podvojného a jednoduchého účetnictví. Skládají se z několika částí a jejich ovládání je velmi jednoduché a intuitivní. Z hlavního menu má uživatel přístup k Účtování, Tisku a Servisu. Část Účtování obsahuje v první řadě Hlavní knihu (Peněžní deník v případě jednoduchého účetnictví), kde probíhá vlastní účtování, a na ni návazné agendy vydaných a přijatých faktur, pokladny, banky, skladů, objednávek a zakázek. Nechybí ani evidence majetku včetně leasingů a kniha jízd s cestovními příkazy.

V části Tisky se nalézá bohatá výbava výstupních sestav počínaje těmi, které jsou předepsány zákonem, až po grafická znázornění výsledků hospodaření. V této části se nachází i zpracování a tisk přiznání k DPH, a to například i s možností vytvoření sestavy pouze přijatých nebo uskutečněných zdanitelných plnění. Tiskovou část uzavírá Pošta. Pomocí této funkce je možné spočítat poštovní sazby, vytisknout poštovní dobírkovou průvodku nebo poukázku, a pokud tuto funkci vyvoláváte z fakturace, je možné spočítané poštovné přenést jako další položku do faktury. Žádná tisková sestava není v programu nadefinovaná napevno. Pokud se vám formát některé tiskové sestavy nelíbí, nebo nenajdete tiskovou sestavu, kterou potřebujete, můžete si ji poměrně snadno vytvořit nebo změnit. To lze pomocí Návrháře sestav.

Poslední částí je Servis. Veškerá nastavení programu, tiskáren, přístupová práva, hesla a další pořizuje uživatel právě tady. Nechybí samozřejmě ani definice a naplnění číselníků potřebných pro chod systému. Pokud je Sysel i Syslíček nainstalován na jednom PC (nebo v síti), jsou některé jejich části provázány není proto nutné některé údaje zadávat dvakrát. V této části se nachází i důležitá funkce archivace zpracovávaných dat.

Pokud má vaše firma pobočky (střediska), kde se účtuje, ale centrální provozovna zpracovává nakonec kompletní účetní agendu, lze s programy Sysel a Syslíček využít modulů Klient a Centrum datových přenosů, které zajistí připojení dat od několika vzdálených klientů do jedné databáze. Vše probíhá přes přenosový soubor, který lze poslat na disketě, modemem nebo přes Internet.

Syslík pro všechny
Program Syslík je určen pro vedení personální agendy a pro zpracování mezd. Lze ho použít pro téměř jakýkoliv typ organizace a umožňuje počítat různé druhy mezd (tarif, hodinovka, úkol), další mzdové položky (dovolená, nemoc, svátky) a veškeré srážky (daně, pojištění). Vše je vystavěno nad kmenovou databází, kde jsou veškeré údaje o zaměstnancích. Vypočítané mzdy jednotlivých zaměstnanců jsou uloženy ve mzdové tabulce a ta je spolu s kmenovou databází podkladem pro všechny výstupní sestavy. Každý měsíc je potřeba vždy ukončit, což zablokuje zpracování mezd v aktuálním měsíci a otevře ke zpracování měsíc následující. Syslík úzce spolupracuje s podvojným účetnictvím Sysel, a je tedy možné přes exportní soubor přenést mzdové údaje do účetnictví, kde jsou podle předdefinovaných kontací zaúčtovány.

Jak na tom vlastně jsme?
K programu Sysel (ale i k jiným „podvojkům“) lze pořídit program Finalytik. Pomocí něho lze definovat různé pohledy na hospodaření firmy, odhadovat vývoj, sledovat stav a odhalovat chyby na účtech účetní osnovy. Finalytik je určen pro analýzu vývoje zůstatků na účtech osnovy podvojného účetnictví v daném časovém úseku. Program může pracovat buď on-line s účetními daty z vašeho systému, nebo s daty importovanými přes textový soubor s přesným formátem uložení dat. Pro napojení dat on–line je zapotřebí speciální programové knihovny, ve které je definováno propojení Finalytika s vaším systémem. Pro Sysla je tento soubor součástí dodávky a pro ostatní systémy ho na přání výrobce vytvoří.

Přímo v programu lze analyzovaná data uložit do speciálního souboru, který lze přenést na jiný počítač (kde je Finalytik nainstalován) a tam analýzu provádět také. To je výhodné zejména tehdy, když je potřeba provádět analýzu i na počítači, kde není nainstalován účetní program.

Celý systém pracuje na principu nadefinování funkcí pro výpočet různých kritérií z hodnot konečných zůstatků na účtech. Výsledky analýzy se poté zobrazí v podobě grafu. Vzorce a grafy jsou uloženy v přehledné tabulce, z již sestavených vzorců stačí vybrat požadovaný ukazatel a ten analyzovat. Program zobrazí výsledky do přehledného grafu. Vzhled výsledného grafu lze dále upravovat, shlédnout před tiskem nebo přímo poslat na tiskárnu. Finalytik je výborným pomocníkem při analýze některých účetních a finančních stavů, pro jeho správnou funkci je však nutné nadefinovat potřebné funkce a zajistit zdroj analyzovaných dat. Při této činnosti se většina uživatelů bude muset obrátit na odborníka.

systémy účetních agend
Sysel, Syslík, Syslíček
Zdroj: CSH, Praha
Telefon: (02) 24 31 23 44–5
Cena: monoverze deník, bankovní výpisy, kniha jízd (bez DPH)
1 999 Kč JÚ
4 999 Kč PÚ
3 499 Kč Mzdy a personalistika (do 25 zam.)
3 999 Kč Finalytik
2 500 Kč Centrum dat. přenosu
1 000 Kč Klient dat. Přenosu
Váš názor Další článek: Od početí …

Témata článku: , , , , , , , , , , ,