Používáte na webu knihovnu jQuery? Šetřete kapacitou hostingu

Používáte na svém webu jQuery? Slavná javascriptová knihovna dnes okupuje skoro každý moderní web, elegantně si totiž poradí jak s ajaxem, tak s některými atraktivními a dynamickými efekty počínaje „lightbox“ prohlížečem fotek a konče nejrůznějšími nabídkami, posouvátky a slideshow.

Za javascriptovou knihovnou jQuery stojí hromada kódu, která se sice autorům dokázala vtěsnat do 24 kB, přesto je však v zájmu každého webmastera, aby se javascriptový soubor stáhl do počítače klienta co nejdříve a aby byl pokud možno vždy aktuální.

Naštěstí to jde vcelku elegantně, JS soubor s knihovnou jQuery totiž vůbec nemusíte hostovat na svém webu – je k dispozici hned na několika CDN serverech. Content delivery network má za úkol dostat webový obsah do všech částí světa. Slouží ji k tomu rychlé servery na všech kontinentech, na kterých se zrcadlí tentýž obsah. Australan se pak nemusí připojovat k webovému serveru kdesi v Praze, ale k tomu nejbližšímu.

cdn jquery.png
Rychlost stahování jQuery z CDN serverů (Zdroj: Royal Pingdom)

Knihovnu jQuery udržují hned tři veřejné CDN sítě a analytici z Pingdomu změřili, jak jsou rychlé. O rychlost zde ale až tak nejde, rozdíly jsou to čisté teoretické. Pro naše účely je podstatné to, že stahování 24 kB souboru nebude při vyšší návštěvnosti a třeba zakázaném cachování vytěžovat váš hosting, ale CDN síť. A druhým benefitem je pak skutečnost, že jQuery je na CDN hostingu vždy ve své čerstvé podobě, nemusíte se tedy starat o aktualizace. Jelikož se jedná o veřejné servery, vše je ke všemu zcela zdarma.

Pokud chcete jQuery do svých stránek vložit skrze CDN, použijte některý z následujících odkazů na stránkách jQuery.com. K dispozici jsou servery Microsoftu, Edgecastu a Googlu.

Diskuze (29) Další článek: Nebezpečné celebrity: Koho raději nehledat?

Témata článku: , , , , , , , ,