Používáte na svých stránkách rámce? Tak plaťte!

Miliony dolarů mohou platit společnosti používající k navigaci po svých webových stránkách odkazy v rámcích. Tento způsob odkazování totiž pokrývá patent společnosti SBC Communications. Ta nyní rozesílá první žádosti o zaplacení licenčních poplatků.
Každá internetová stránka, která využívá běžnou formu navigace, při které v jedné části obrazovky zůstávají tytéž odkazy na další místa na webu, se může stát zdrojem ztrát pro firmu, která je provozuje. Společnost SBC Communications, jeden z velkých amerických telekomunikačních operátorů, totiž požaduje licenční poplatky ve výši až 5 % z ročního obratu firmy, který využívá patentu SBC.

Prvním cílem snah SBC Communications získat peníze na základě svého patentu je www.museumtour.com, kterému byl doručen email, ve kterém SBC tvrdí, že navigační systém těchto stránek porušuje jejich patent. Součástí mailu byl i ceník licenčních poplatků. Podle něm by firma s obratem 100 000 USD měla platit 5 270 dolarů ročně. Pro společnost s obratem 10 miliard (že by Microsft?) by pak licenční poplatky dosáhly astronomických 16 milionů dolarů.

Proti SBC se okamžitě ozvaly hlasy odborníků, podle kterých je udělení patentu sporné.

Pokrývá totiž v podstatě celý internet. Přestože je patent formulován velice vágně, byl v roce 1999 udělen americkým patentovým úřadem pod číslem 5 933 841. Zatím ještě nedošlo k soudnímu přezkoumání patentu, ale v této oblasti patentového práva existují precedenty, které umožňují patent zrušit, pokud patentem popisovaná skutečnost byla publikována již před podáním žádosti o udělení patentu. Postavení SBC Comminication je proto značně nejisté. I to může být důvodem, proč zatím s žádostí o zaplacení licenčních poplatků neoslovila společnosti jako je Amazon, Microsoft nebo eBay. Pokud by ale soud uznal platnost nároku SBC, pak by každá americká společnost používající na svých stránkách rámce musela platit licenční poplatky nebo zaplatit redesign svých webových stránek.

Naději, že k tomu nedojde, dává jiná patentová pře týkající se internetu. V ní vystupoval British Telecom, který tvrdil, že má patent na princip hypertextu a proto má právo na licenční poplatky od všech provozovatelů internetových stránek a dalších uživatelů hypertextu. Soud ale rychle nároky BT smetl ze stolu už proto, že patent hovořil o mačkání kláves pro aktivaci odkazů, zatímco webové odkazy jsou aktivovány primárně myší.

Diskuze (42) Další článek: První benchmarky Centrina (Banias)

Témata článku: , , , , , , , , ,