Pouliční lampy mají být základem největší bezdrátové sítě na světě

Ve Velké Británii vzniká projekt, který může vyvolat menší bezdrátovou revoluci. Tamní správa dálnic chce v rámci spolupráce mezi státním a komerčním sektorem vytvořit bezdrátovou síť, který bude monitorovat dopravu na dálnicích. Součástí sítě budou telekomunikační prostředky, nouzové telefony a kamery sledující důležitá místa, vše umístěné v těle pouličních lamp.

Komunikaci mezi jednotlivými místy s takovým vybavením bude probíhat bezdrátovou formou, přičemž přímo k internetu nemusí být připojené všechny buňky, požadavky si budou předávat mezi sebou k nejbližší přípojce. Je možné, že místo současných technologií na bázi Wi-Fi nebo jiných komerčně využívaných bezdrátových sítí bude použit systém Last Mile, který funguje na frekvenci 63 GHz a nabízí tak přenosové rychlosti pro každého uživatele přibližně 40 Mb/s s možností upgradovat systém až na rychlost 200 Mb/s s dosahem 200-300 metrů a jejím snižováním s narůstající vzdáleností. Rozhodnutí, jakou technologii bude systém využívat ale záleží na výsledcích výběrového řízení.

V tuto chvíli je poměrně zřejmé, že poskytovatel technologie bude moci komerčně využít zbývající přenosové kapacity (až 95 %), které nebudou potřebné k zajištění služeb požadovaných vládní agenturou. Díky tomu by bylo možné získat bezdrátové připojení k internetu kdekoliv v dosahu rychlostních silnic v Británii. A protože se trend elektronického sledování provozu na silnicích projevuje celosvětově, je možné, že se podobné implementace rozšíří i mimo britské ostrovy.

Zdroj: News Wireless

Diskuze (12) Další článek: Imagine Cup: soutěž Microsoftu pro studenty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,