Potřebují Windows 98 nenáviděný stránkovací soubor?

Swapovací soubor a "virtuální paměť" byla často noční můrou uživatelů Windows 3.x i 95. V nové verzi se objevuje zase, a to nezávisle na tom, kolik máte paměti. Proč a co se s tím dá dělat?
Předchozí verze Windows pracovaly při nedostatku paměti RAM s tzv. stránkovacím souborem (swap file). Windows 98 si tento soubor vytvoří rovněž a to i v případě, když je počítač vybaven stovkami MB paměti RAM a když je tedy tento soubor zdánlivě nepotřebný; tento soubor se vždy vytvoří při startu Windows a jeho velikost se, pokud to necháte na operačním systému, různě zvětšuje a zmenšuje.

Stránkovací soubor, i když je určitým reziduem z minula, má stále svůj speciální význam. Windows 98 do něj totiž odkládají programový kód, který je rezidentní v paměti a který je momentálně nepotřebný; pokud tento soubor uměle zmenšíte nebo zrušíte, může se výkonnost Windows 98 výrazně zpomalit, protože systém si se situací poněkud neví rady.

Pokud však přesto budete chtít stránkovací soubor zmenšit nebo zrušit (popřípadě i tehdy, když budete chtít nastavit ručně jeho pevnou velikost), proveďte to přes Start-Ovládací panely-Systém, zde záložka Výkon, tlačítko Virtuální paměť.

Váš názor Další článek: Bill Gates pojmenoval své nepřátele

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,