T-Mobile | Vodafone | Připojení k internetu

Potáhnou za jeden… optický kabel. T-Mobile s Vodafonem společně postaví skoro milion přípojek

Jindy velcí rivalové, teď partneři. T-Mobile a Vodafone dnes oznámily, že společně vybudují téměř milion optických přípojek a zároveň začnou sdílet některé již vybudované pevné sítě. A to v těch mobilních přitom Vodafone napadl T-Mobile a O2, že jej ke sdílení nechtějí pustit.

Vodafone díky akvizici UPC v současnosti vlastní rozsáhlou optickou síť, byť z velké části zakončenou koaxiálním kabelem. Gigabitové přípojky má v dosahu 1,6 milionu domácností a firem. T-Mobile staví vlastní optiku, nakupuje menší poskytovatele či si pronajímá jejich infrastrukturu. Aktuálně nabízí optiku pro 284 tisíc domácností.

Spolupráce při budování infrastruktury znamená i šetrnější přístup k životnímu prostředí a menší zásahy do života lidí. Bude potřeba méně výkopových i stavebních prací, zkrátí se celkový čas výstavby. Z rychlejšího a efektivnějšího postupu tak budou profitovat lidé a firmy po celé České republice,“ uvádí ve společné tiskové zprávě.

Bližší informace o tom, kde a kdy operátoři chtějí stavět, zatím nesdělili. T-Mobile už podobnou dohodu má také s Cetinem, byť v menším rozsahu. Tam mluví o stovkách tisíc přípojek.

Diskuze (24) Další článek: Profil vesmírného stopaře. Jméno Douglas Adams by měli znát všichni fanoušci sci-fi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,