Software | Lego

Postavte si z Lega cokoli vás napadne – nejdřív virtuálně, pak i ve skutečnosti

Asi nikomu nemusíme představovat nesmírně úspěšný dánský stavebnicový systém Lego. Víte ale, že existuje software, ve kterém si můžete z Lega postavit prakticky cokoli, co vás napadne? Podrobnosti přinesl Lifehacker.

Nejjednodušší způsob, jak zabavit potomky Legem, je dát jim krabici s touto stavebnicí a nechat jim volné ruce. Dříve či později ale přijde moment, kdy se sada plastových kostiček začne jevit jako nedostačující. Zpravidla pak následuje nákup dalších a dalších balení, což nebývá úplně levné.

A teď si představte, že byste dítěti nabídli možnost stavět z 10 000 různých kostiček! Radost by jistě byla veliká, ale finanční náročnost se pohybuje za rozumnou hranicí. I když ne tak docela – díky aplikaci LeoCAD je možné postavit na počítači úplně cokoli. Co je úplně nejlepší: kostičky, potřebné pro stavbu reálného modelu, lze celkem jednoduše objednat.

Autorem LeoCADu je Leonardo Zide a jeho cílem je poskytnout možnost vytvářet modely z Lega bez nutnosti učit se ovládat novou aplikaci. Začíná se tedy prázdnou základnou, na kterou se umísťují součástky z neustále aktualizované knihovny dílů.

U každého kousku lze nejprve zvolit jeho barvu (pokud je dostupný ve více variantách), následuje jeho přetažení do modelovací oblasti, natočení a připojení. Na model je možné v průběhu stavby pohlížet z několika různých úhlů pohledu.

Úplní začátečníci se mohou naučit pracovat s aplikací LeoCAD pomocí zevrubného manuálu, plného názorných obrázků. Postupem času, a především praxí, se od jednoduchých modelů můžete dostat i k náročnějším realizacím, jako je například model Tower Bridge, sestávající z více než čtyř tisíc kousků stavebnice.

Existuje několik způsobů, jak zakoupit potřebné kostičky pro sestavení původního virtuálního modelu ve skutečnosti. Můžete je například vyhledat přímo na webových stránkách Lego, což ale může u náročnějších staveb (například zmíněného mostu) trvat dlouhé hodiny.

LeoCAD také dokáže exportovat soubor XML se seznamem dílů, který můžete importovat na stránce e-shopu BrickLink a následně zde potřebné dílky zakoupit. V praxi si tak můžete z legendární stavebnice navrhnout a postavit prakticky cokoli, co vás napadne.

Dodejme, že LeoCAD je k dispozici úplně zdarma (je šířený pod licencí GNU General Public License) a je dostupný pro operační systémy Windows, Linux a macOS.

Diskuze (5) Další článek: Hříčka od Googlu porovná vaši pózu s 80 000 obrázky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,