Chytrá domácnost | Kamera | Gadgety

Postavíte ji na zahradu a hlídá. Wyze Cam Outdoor je levná bezdrátová venkovní kamera na baterky

Základní domácí zabezpečení síťovými kamerami si dnes dokáže doma zajistit i běžný uživatel. Kamery jsou poměrně levné, nastavení jednoduché. Zádrhel občas nastává se zajištěním venkovních prostor kolem domu. A tomu jde naproti americká firma Wyze Labs se svou kamerou Wyze Cam Outdoor.

Rovnou na začátku upozorníme, že se tato kamera zatím prodává pouze v USA, ale přesto stojí za pozornost. Tušíme totiž, že pokud už se k nám nedostane přímo Wyze, tento druh kamer se teď začne rychle rozšiřovat. Je to totiž kamera velmi levná, přitom plně bezdrátová a nabídne i slušný obraz

Zařízení je napájeno bateriemi, díky čemuž se obejde bez jakýchkoli drátů. Startovací sada obsahuje kromě kamery také základnovou stanici, která zajišťuje komunikaci s routerem. Komunikace probíhá přes Wi-Fi, ale optimalizované navázání by mělo zajistit vyšší dosah než je u běžných routerů. K jedné stanici je možné připojit současně až čtyři kamery.

Kromě zajímavých parametrů chce s konkurenty bojovat především velmi lákavou cenou – startovací sada totiž přijde jen na 49,99 dolarů (cca 1440 Kč vč. DPH), přídavné kamery pak stojí 39,99 dolarů (asi 1150 Kč vč. DPH).

Full HD a výdrž až půl roku

Kamera Wyze Cam Outdoor umí streamovat obraz v maximálním rozlišení Full HD (1080p) při 20 snímcích za sekundu ve dne, respektive 10 snímcích za sekundu v nočním režimu. Širokoúhlý objektiv se světelností f/2,5 zabírá dění v úhlu 110 stupňů. Nechybí ani noční vidění, kde kamera díky infračervenému přísvitu „dohlédne“ na vzdálenost až 7 metrů.

Výrobce slibuje jednoduchou instalaci – kameru ve tvaru kostky o rozměrech 5,8 × 5,8 × 7,0 cm stačí připevnit magnetem na držák, který může být ve vodorovné i svislé poloze. S ohledem na předpokládané použití ve venkovních prostorách disponuje zvýšenou odolností proti prachu a vodě dle standardu IP65 (úplná ochrana proti prachu a proti stříkající vodě).

Napájení kamery zajišťují dvě dobíjecí baterie, každá s kapacitou 2600 mAh. Nabíjet je lze přes port microUSB a dle tvrzení výrobce vydrží tři až šest měsíců běžného používání (to je definováno jako pořízení 10 až 20 videozáznamů denně). Automatické nahrávání je aktivováno na základě infrakamery a pohybu – kamera poté pořídí dvanáctisekundový záznam.

Zaznamenaná videa jsou ukládána do cloudu, kde jsou k dispozici po dobu 14 dnů bez nutnosti platit jakékoli předplatné. Kromě záznamů lze také online sledovat aktuální dění před kamerou, případně je možné přes ní obousměrně komunikovat, neboť je vybavena mikrofonem a reproduktorem.

Obejde se i bez sítě

Výrobce počítal i s použitím kamery mimo dosah internetu a připravil takzvaný „cestovní režim“ bez nutnosti připojení k základnové stanici. V něm jsou pořízená videa ukládána na paměťovou kartu s kapacitou až 32 GB a Wyze Cam Outdoor tak může například plnit roli fotopasti.

Dalším vylepšením nové kamery je ochrana proti odcizení. Spočívá v tom, že zařízení nelze použít s novým účtem, pokud je již spárováno s nějakým jiným, dokud původní účet spojení nezruší. Výrobce nyní zkoumá možnost použití solárních panelů, které by odstranily potřebu periodicky sundávat kameru a dobíjet ji.

Kamera Wyze Cam Outdoor se již prodává na oficiálních stránkách, výrobce ji však bohužel nedodává mimo území Spojených států. S ohledem na nabízené parametry a příznivou cenu by se jednalo o zajímavou konkurenci stávajícím řešením. Je ale dost možné, že se konkurence velmi rychle probudí a nabídne něco podobného. 

Diskuze (15) Další článek: NASA přejmenovala malý asteroid, k němuž hodlá vyslat sebevražednou misi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,