Mapy.cz | Seznam.cz | Kniha

Pošlete přečtené knížky dál: Mapy.cz zobrazují seznam knihobudek

Dočetli jste zajímavou knížku a chtěli byste, aby si ji mohl přečíst někdo další? Pak máte celou řadu možností – například ji můžete věnovat někomu z rodiny, přátelům či prodat do antikvariátu. Anebo ji můžete vložit do takzvané knihobudky, odkud si ji může vzít kdokoli, kdo má zájem.

Knihobudky nejčastěji vznikají z vysloužilých telefonních automatů, jejichž počet s nástupem mobilních telefonů neustále klesá. Do takové budky je namontována police, na kterou mohou kolemjdoucí ukládat knížky, jež nepotřebují. Kdokoli si zde může kníhu vzít nebo vyměnit.

Knihobudky v Mapách.cz

Jenže jak zjistit, kde se taková knihobudka nachází? Můžete využít například mapu na webu KnihoBudka.cz. kde najdete jejich seznam, včetně veřejných knihovniček. Dozvíte se tu také fakt, že neziskový projekt vznikl v létě 2013 za podpory programu společnosti Telefónica O2.

Dalším zdrojem mohou být Mapy.cz, jež v pátek na sociální síti Twitter ohlásily zpřístupnění seznamu knihobudek ve svých mapových podkladech. „Knihobudky – praktické využití opuštěných a chátrajících telefonních budek. Pokud se chcete zbavit nějaké knížky, nevyhazujte ji, může udělat radost někomu jinému.“ uvádí oficiální text.

Nejbližší místo, kde můžete odložit, vyměnit, nebo najít zajímavou knížku, najdete jednoduše: stačí do vyhledávacího pole v Mapách.cz zadat klíčové slovo knihobudka, respektive knihobudky. U každé budky je vyznačena její pozice, adresa a informace o aktuálním počasí v daném místě.

Výhody knihobudek

Seznam knihobudek je obzvláště užitečný v dnešní době, kdy jsou zavřené knihovny. Celý projekt má i svou pozitivní ekologickou stránku: když si jeden výtisk přečte více čtenářů, není nutné tisknout tolik knih, čímž se snižuje zátěž životního prostředí.

Pravidla pro používání knihobudek jsou dle oficiálních stránek velmi jednoduchá:

  • Použití je zdarma
  • Není potřeba žádná registrace nebo evidence
  • Knihy můžete vracet, věnovat nebo přemisťovat na libovolná místa bez omezení
  • Knihu si můžete půjčit, věnovat, vzít nebo vyměnit v KnihoBudce za jinou

Tip – mohlo by vás zajímat: Mapy.cz přinášejí nový způsob sdílení ve formě QR kódu.

Diskuze (5) Další článek: Když vypadne proud: Otestovali jsme levné domácí záložní zdroje UPS

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,