Windows | Windows 10 | Aktualizace

Poslední kumulativní aktualizace Windows 10 způsobuje řadu problémů

Minulý týden jsme tu opět měli „záplatovací úterý“, během kterého Microsoft vydal sadu kumulativních aktualizací pro svůj operační systém. Někteří uživatelé Windows 10 verze 1809 se však potýkali s nepříjemnými chybami, týkajícími se instalace opravného balíčku KB4494441.

Kumulativní opravný balíček KB4494441 byl vydán 14. května s cílem vyřešit hned několik bezpečnostních chyb a nedostatků. Mimo jiné opravuje novou zranitelnost, označovanou jako Intel Speculative Execution. Proto je tato aktualizace důležitá a neměla by být vynechána.

Dvojitá instalace

Část uživatelů, kteří se pokusili tuto opravu nainstalovat, hlásila, že instalace aktualizace na jejich systémech proběhla dvakrát. Historie aktualizací pak indikovala, že byly nainstalovány dvě aktualizace KB4494441, z nichž druhá má na konci v závorce číslo dvě.

V tomto případě se však jedná spíše o problém v zobrazování historie nainstalovaných aktualizací. Samotná záplata se skutečně instaluje ve dvou krocích, přičemž po každé fázi následuje restart počítače. Otázkou je, proč se následně vyskytuje ve zmíněném seznamu dvakrát.

Zdánlivě opakování instalace potvrzuje i Microsoft s tím, že ze strany uživatelů údajně není nutná žádná akce. „Instalace aktualizace může trvat delší dobu a může vyžadovat více než jeden restart, než bude úspěšně nainstalována po dokončení všech potřebných kroků.“ uvádí MS na oficiální stránce.

Kolotoč opakovaných instalací

Další uživatelé pak narazili na nekonečnou smyčku instalace, vracení provedených změn a opětovné instalace. Tu bylo možné přerušit jen vypnutím počítače a provedením návratu do předchozího nastavení. K tomuto problému zatím není uveden žádný postup, jak situaci řešit.

Někteří uživatelé 64bitových systémů narazili na hlášku o údajné nekompatibilitě kumulativní aktualizace. Těm Microsoft doporučuje nejprve nainstalovat dubnový Servicing stack update a poté znovu spustit instalaci záplaty KB4494441.

Na problémy po instalaci inkriminované záplaty narazili také uživatelé cloudového disku MEGA. V tomto případě jde o to, že po aktualizaci dochází k vyresetováni všech nastavení aplikace MEGASync. Ani v tomto případě zatím Microsoft nepřišel s možným řešením.

Diskuze (61) Další článek: Vladimir Putin tvrdí, že ruská armáda vyvíjí a používá laserové zbraně „jako ze sci-fi“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,