Windows 10 | Flash Player | Windows Update

Poslední hřebíček do rakve Adobe Flash Playeru – červencová aktualizace ho odstraní z Windows

Microsoft se připravuje na definitivní odstranění Adobe Flash Playeru ze všech verzí a edic systému Windows 10. Od února tohoto roku je k dispozici volitelná aktualizace, jež se uživatelům v rámci „postupného zavádění“ objevuje v různých intervalech.

Nyní se chystá další, podstatně razantnější krok – úkolem jedné z aktualizací, jež budou v červenci součástí pravidelného „záplatovacího úterý“, bude odstranění Flash Playeru ze všech podporovaných systémů. Můžeme předpokládat, že Microsoft k tomu použije již existující aktualizaci KB4577586, kterou bude uživatelům instalovat jako povinnou.

Odcházení Flash Playeru

Microsoft deklaroval svůj plán na postupné odstranění Adobe Flash Playeru z Windows v loňském roce. V tomto směru již učinil první krůčky, když ukončil podporu této technologie ve svých webových prohlížečích Edge a Internet Explorer 11.

Další krok následoval v únoru tohoto roku, kdy Microsoft zveřejnil „zabijáka Flash Playeru“ v podobě aktualizace KB4577586. Ta je uživatelům nabízena jako volitelná v rámci služeb Windows Update (WU) a Windows Server Update Services (WSUS).

Zajímavostí je skutečnost, že nainstalovanou záplatu nelze manuálně odstranit. Pokud tedy uživatelé chtějí přivést Flash Player zpět k životu, mají v podstatě dvě možnosti: vrátit se k dřívějšímu bodu obnovení, nebo obnovit celý systém ze zálohy (je-li k dispozici).

Poslední hřebíček do rakve

Dne 27. dubna Microsoft v tichosti aktualizoval původní oznámení o nových změnách, jejichž uvedení chystá v červnu a červenci. Dle aktualizovaného plánu již nebude k odstranění přehrávače Flash Player nutná samostatná aktualizace.

Podle očekávání bude Windows 10 verze 21H1, jinak známá jako May 2021 Update, první verzí operačního systému, která bude dodávána bez Adobe Flash Playeru. Pokud tedy provedete aktualizaci na tuto verzi, Flash Player ve vašem systému automaticky přestane fungovat.

Závěrem je vhodné podotknout, že Microsoft odstraní pouze ty části Flash Playeru, které jsou součástí systému Windows. To znamená, že pokud používáte řešení třetích stran nebo jste přehrávač nainstalovali ručně, pak touto cestou odstraněn nebude.

Diskuze (8) Další článek: Není jen na hraní. Virtuální a rozšířená realita slouží pro dobrou věc

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,