Windows 10 | Aktualizace | DNS

Poslední aktualizace Windows 10 způsobují problémy s DNS a přístupem ke sdíleným složkám

Někteří uživatelé Windows 10 hlásí po posledních aktualizacích systému problémy se sítí. Kumulativní aktualizace, vydané minulý týden, mohou být příčinou potíží s DNS, jež se v konečném důsledku projevují nedostupností sdílených síťových složek.

Minulé úterý byly v rámci pravidelného vydávání záplat uvolněny kumulativní aktualizace KB5001330 a KB5001337. Jejich úkolem měla být oprava různých chyb zabezpečení a dalších problémů objevených v operačním systému Windows 10, mimo jiné i dvou nedostatků v zabezpečení DNS.

Opět problémy s aktualizacemi

Po nainstalování výše uvedených záplat začali někteří firemní zákazníci hlásit problémy s překladem adres prostřednictvím DNS. Ty se projevovaly především při pokusu o přístup ke sdíleným složkám s použitím síťového názvu serveru (tj. stylem \\název_serveru\sdílená_složka\).

Další zjištění naznačila, že se jedná o problém s DNS – systému používaném (mimo jiné) k překladu síťových jmen na IP adresy. Pokud postižení uživatelé přistupovali k nedostupné sdílené složce pomocí IP adresy (např. \\192.168.1.100\sdílená_složka\), fungovalo vše naprosto korektně.

Jestliže chtěli uživatelé přistupovat ke sdíleným složkám přes názvy serverů, pak bylo nutné odinstalovat aktualizace KB5001330 a KB5001337. To však nelze doporučit z bezpečnostního hlediska, neboť tím dojde k odstranění záplat zabezpečení.

Potíže nejsou všude

Server Bleeping Computer informoval, že mnoho postižených uživatelů, kteří hlásili uvedené potíže, používá software pro správu zubní ordinace Dentrix Dental Practice Management. Vývojáři tohoto systému v minulosti doporučovali svým zákazníkům, aby zakázali protokol LLMNR, sloužící k rozpoznání jmen počítačů v síti bez DNS serveru.

Po nainstalování nejnovějších kumulativních aktualizací však tato zásada brání uživatelům v přístupu ke sdíleným složkám na serverech. Společnost Dentrix po konzultaci s Microsoftem tento problém uznala a doporučila správcům sítí deaktivaci této zásady.

Nutno podotknout, že uvedené potíže zaznamenali také uživatelé, kteří software firmy Dentrix nepoužívají. Někteří (zejména ti se sítěmi s menším počtem počítačů) ho vyřešili editací souboru hosts, kam zadali jména a IP adresy všech důležitých serverů v síti. Všem správcům sítí, u nichž se projevují uvedené potíže, je doporučeno zkontrolovat v nastavení politik, zda nemají zakázaný protokol LLMNR.

Diskuze (21) Další článek: Nový iMac je jako zvětšený iPad Pro. Dostal M1, sedm barev, špetku nostalgie a unikátní kabel

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,