Portrait Professional: perfektní portrét i bez Photoshopu

Chcete okrášlit portrétní fotografii, ale nemáte dostatek zkušeností, času nebo estetického cítění na to, abyste prováděli retuš v nějakém standardním fotoeditoru? Zkuste specialistu.

Není škaredých žen, pouze se málo pracuje s fotoeditorem. Toto heslo je v poslední době stále aktuálnější. Ne každý má ale schopnosti na to, aby pomocí často velice sofistikovaných programů dokázal přidat krásu a zakrýt vady. A pokud má ony schopnosti, nemusí mít vždy dostatek času na to, aby se piplal hodinu s každou fotografií, když jich má v zásobě několik desítek. Navíc některé fotky za to ani nestojí. Přesně pro tyto případy zde je Portrait Professional.

Několik kroků od plastiky

Zaměření programu je jasné, dosáhnout co nejlepších výsledků za co nejkratší čas a za použití co nejméně úsilí i schopností uživatele. Pracovní princip aplikace je rovněž velice jednoduchý. Stačí vložit portrétní fotografii a následovat několika krokového průvodce, který vás doslova potáhne za ručičku. První rozcestník na vás čeká při výběru pohlaví osoby na fotografii, protože program dále pracuje jinak s mužskou a ženskou tváří.

sshot-1.png 
Základní okno a základní výběr.

V dalších krocích nejdříve určíte několik základních bodů – koutky úst a očí, pak už se aplikace zaměřuje na konkrétní detaily obličeje, se kterým bude dále pracovat. Nastavíte tak obrysy obočí, očí a označíte panenky přesně podle vzoru tváře, který vám Portrait Professional nabízí jako šablonu. Po očích následují ústa a nos. Nejprve zvolíte, zdali má vyfotografovaná osoba ústa otevřená, či zavřená. Poté stejným způsobem obtáhnete vybrané kontury tváře. Na závěr ještě můžete zapracovat na celém obličeji.

sshot-2.png sshot-2a.png
Označení obrysů.

Make-up na závěr

Tímto skončila fáze, která má za cíl zatraktivnit některé obličejové detaily (prozářit oči a úsměv) a případně upravit jeho rysy tak, aby působil štíhle a symetricky. Program po několika vteřinách usilovné práce vyhodí výsledek v podobě srovnání fotografií před a po jeho zásahu. Lze si tak všimnout úprav tvaru hlavy, zvýraznění pohledu i vyhlazení pokožky. Poslední jmenované ale bude teprve nyní uživatel více upravovat.

sshot-3.png sshot-4.png
Úprava kvality i podoby pokožky.

V nabídce máte sadu os, na nichž pomocí jezdce posílíte intenzitu vybraného efektu (odstraněné pórů, zjemnění kůže, snížení stínů atd.). Tím také v podstatě končí veškeré úpravy, které se dají rozhodně při porovnání s originálem poznat. Není také na škodu si celý proces znovu zopakovat a vybrat pak lepší fotku, protože speciálně u tváří, které jsou některým směrem více natočené, může někdy aplikace při své práci trochu pozměnit realitu i k horšímu.

sshot-5.png sshot-6.png
Před a po.

Nicméně automatika většinou funguje až překvapivě dobře a výsledky bývají méně kvalitní především při fotografiích špatné kvality či problematického nasvícení. Na závěr je ještě třeba krátce zmínit cenu licence. Ta se v současnosti pohybuje na úrovni 40 dolarů. Vzhledem k tomu, že se jedná o fotoeditor určený pouze k jedinému účelu, může být ve srovnání s jinými programy tato částka méně konkurenceschopná.

sshot-7.png sshot-8.png
I fotka, která není zpříma, se dá dobře upravit.

stáhnout program Portrait Professional 10 Licence: shareware, 32 MB
Autor: Anthropics Technology
Web programu: www.portraitprofessional.com


Diskuze (2) Další článek: AdSense a daně: Google už vám nedá vybrat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,