Portégé 3010CT - malý krůček k dokonalému notebooku

Nejplošší notebook firmy Toshiba si vás jednoznačně získá. Podívali jsme se proto na něj podrobněji.
Mladí lidé, studenti a nadšení pařané her pokládají za dokonalý notebook ultralehkou umělohmotnou krabici. V jeho útrobách pak hledají procesor Intel Pentium II na 300 Mhz nebo AMD-K6 3Dnow! s taktovací frekvencí na 333 MHz. Pevný disk o kapacitě 4,0 GB a vůbec by se nezlobili za kapacitu vyšší, například 6,4 nebo 8,1 GB. Nároky na velikost operační paměti by rádi uspokojili alespoň 128 MB SDRAM, v lepším případě 256 MB. Dále by měl mít tento „dokonalý“ notebook videokartu, jenž bude mít k dispozici minimálně čtyřmegabajtovou paměť. To jen proto, aby mohli na aktivním displeji s úhlopříčkou 15 palců, vykouzlit rozlišení 1280x1024 pixelů při 32bitovém TrueColoru. Na externím 19palcovém monitoru chtějí rozlišení ještě o stupínek vyšší (1600x1024 pixelů, přinejmenším v HighColoru). Dále po něm většinou požadují čtyřiadvacetirychlostní mechaniku CD-ROM pohromadě s disketovou. Někteří jsou stále nespokojeni a rádi by ve svém notebooku měli rovnou mechaniku DVD-ROM. K tomu všemu si ještě myslí, že se jim do notebooku vleze interní síťová karta a externí modem. A pak ať půjdou kamkoliv, vždy se připojí na Internet a budou po něm surfovat. Jenže málokdo z nich tuší, že takovou sestavu, na konci druhého tisíciletí, do notebooku nikdy nedostanou. A i kdyby bylo něco takového možné, vážil by nejméně 5 až 8 kilogramů a byl by nemožně veliký. Nehledě na to, že by jej pořídili minimálně za dvě stě tisíc korun českých bez daně. A který student má tolik peněz?

Firemní pracovníci (manažeři a všichni ostatní co jsou neustále v pohybu) mají na „dokonalý“ notebook naprosto jiný pohled: Měl by být velmi lehký, malý a snadno přenosný. Procesor jim stačí Intel Pentium MMX na 233 nebo 266 MHz, pevný disk o kapacitě maximálně 3,2 GB. Velikost operační paměť jim postačuje 32 MB SDRAM, obyčejná videokarta (Trident) s videopamětí 1,5 MB SGRAM. Displej jim postačuje i pasivní s úhlopříčkou 10,4 palců. I na tomto displeji pohodlně zobrazí rozlišení až 800x600 pixelů. K naprostému štěstí jim už stačí pouze modem a disketová mechanika na přenos malého objemu dat.

Pokud si někdo myslí, že mi přeskočilo, rád bych mu teď připomněl základní pojetí notebooku. Notebook v původním slova smyslu znamená: Snadno přenosný počítač s minimální konfigurací a softwarem nutným ke kancelářské práci v terénu. Nadto infračervený, modem, nebo disketovou mechaniku na přenos dat. Pro vysvětlení přikládám recenzi notebooku Toshiba Portégé 3010CT.

Vzor vší přenosnosti
Jedná se o notebook, jenž má k vysněnému ideálu jen malý krůček. Váží pouze 1,85 kilogramu při výšce 20 milimetrů, přičemž pouzdro z magnesia je speciálně lisované. Jeho tloušťka tak činí neuvěřitelných sedm desetin milimetru. Tím je zaručena i jeho nesmírná lehkost. Svými rozměry 173x120x20 milimetrů je snadno přenosný, můžete jej dát prakticky kamkoliv. Baterie je umístěna na zadní stěně notebooku a je odnímatelná. V takovém případě Portégé 3010CT váží o celých 500 gramů méně.

Nafukovací notebook
Určitě si říkáte, že se do tak malé krabičky nic nevleze. Ale opak je pravdou. K nalezení je zde procesor Intel Pentium MMX na 266 MHz, pevný disk o kapacitě 4,1 GB, operační paměť velikosti 32 MB SDRAM (maximálně 92 MB). Grafická karta s dvěma megabajty videopaměti zobrazí na aktivním displeji s úhlopříčkou 10,4 palců rozlišení až 800x600 v HighColoru při vertikální obnovovací frekvenci 85 Hz. PC sloty má sice také, jenže díky jeho hubenosti má na každé straně jen jeden. Takže si nemůžete dopřát přepychu PC karty typu III. V zásadě to nepovažuji za žádnou chybu, neboť testuji notebooky již více jak půl roku a přesto jsem ještě neměl žádnou možnost použít zmíněnou PC kartu typu III. Konečně na pravé straně je k nalezení a používání interní modem 56 kbs, USB a infračervený port. Ač se to někomu může zdát neuvěřitelné, obsahuje též zvukovou kartu SoundBlaster Pro a jeden minireproduktor. Porty jako sériový, paralelní, PS/2 a VGA si můžete dopřát pouze s replikátorem portů.

Portégé 3010CT má v základní výbavě disketovou mechaniku; CD-ROM mechaniku je nutné si dokoupit podstavec s CD-ROM (16 990 Kč). Někdo by mohl namítnout, že notebook by si bez mechaniky CD-ROM v životě nekoupil. Jenže například pro manažerskou práci CD-ROMka není vůbec potřebná. Stačí si pomocí sítě v práci nebo paralelního kabelu nainstalovat programy potřebné k práci. Když se pak ještě dovybavíte mobilním telefonem umožňující připojení k Internetu, stáváte se naprosto mobilním člověkem, který je závislý pouze na délce výdrže akumulátoru.

Malý, ale podstatný škraloup
Co Portégé 3010CT chybí k dokonalosti je výdrž jeho akumulátoru. Při náročné práci vydrží přibližně hodinu a při manažerské práci (posílání pošty, psaní v textovém editoru, brouzdání po Internetu) jen o čtyřicet minut déle. Pokud by se výrobci podařilo zvýšit výdrž akumulátoru na dvojnásobek, neměl by tento notebook za 89 900 žádnou chybu. Byl by prostě dokonalý.

Zapůjčil: CHG Toshiba

Váš názor Další článek: Programátoři pod Windows: Chceme Open Source politiku i pro nás!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,