portal.gov.cz – Česká republika na jedné internetové dlani?

Ministerstvo informatiky před pár dny zpřístupnilo veřejnosti Portál veřejné správy, který by měl občanům v mnohém ulehčit komunikaci s úřady elektronickou cestou. Proto jsme se podívali novému serveru na zoubek a výsledky našeho zkoumání přinášíme v dnešním článku. Při té příležitosti jsme také ministra Vladimíra Mlynáře vyzpovídali.
Kapitoly článku
Čas od času má každý člověk co do činění s úřady. Ať už je to vyřizování nového občanského průkazu, žádost o poskytnutí sociálních dávek či jen podání daňového přiznání, vždy je potřeba projít určitou úřednickou procedurou s předem danými postupy. Vyřizovat takovéto věci bez přípravy přímo na úřadech je značně riskantní, neboť podle těch nejpoťouchlejších zákonů schválnosti po vás bude úředník chtít potvrzení, formulář či doklad, který jste si s sebou nevzali, což po vystání půlhodinové fronty na náladě nikomu nepřidá. Volat někam a snažit se získat přesné informace na dálku je zase otázka štěstí a pevných nervů. Přitom se nabízí jedno prosté a elegantní řešení – sehnat si všechny potřebné informace v klidu z domu na internetu.

Někdo má a někdo nemá

Bohužel i v tomto případě se musíte spolehnout na náhodu. I přes pokračující pronikání informačních technologií na úřady totiž nejsou podmínky ani zdaleka ideální. Sice existují premianti, na jejichž stránkách najdete skoro vše, co potřebujete, ale zdaleka nejsou pravidlem. Některé úřady se na celosvětové síti prezentují pouze stručnou tabulkou se základními údaji, jiné archaickou grafikou a neaktualizovanými informacemi a další pro jistotu nemají internetové stránky vůbec. Možná to byl jeden z důvodů, proč vznikl Portál veřejné správy, jehož spuštění bylo slavnostně oznámeno přímo ministrem informatiky Vladimírem Mlynářem při příležitosti zahájení letošního Invexu.

Základní fakta

Když do svého prohlížeče naťukáte poněkud nečesky znějící adresu portal.gov.cz, vyskočí na vás stránka Portálu veřejné správy. Dozvíte se, že jejím správcem je Ministerstvo informatiky, a jedná se o elektronickou bránu do úředního světa České republiky. Jejím smyslem je pomoci občanům v orientaci a komunikaci s úřady veřejné správy. Portál je budován postupně v několika etapách a prozatím je ve zkušebním provozu. Tolik samotní tvůrci serveru.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Hlavní stránka portálu * Adresář a vyhledávání podle krajů * A takhle vypadá výsledek

K tomu musím dodat, že člověku, jenž se náhodou na portálu ocitne, se zobrazí na monitoru graficky strohá a dosti „hranatá“ stránka vyvedená v trikolórové barevné kombinaci. Na úřady ale asi nebudete chodit kvůli obdivování nejmodernějších flashových animací a mnohem důležitější je tak míra přehlednosti, kterou alespoň na první pohled server uspokojuje.

Portál veřejné správy je v současné době rozčleněn do čtyř tématických celků. Najdete zde adresář takřka všech státních institucí, zákony v platném znění, návody na řešení různých životních situací a konečně také elektronickou podatelnu. Na první pohled portál vypadá jako kdyby prim hrála sekce adresář, v našem představení tedy začneme s ní.

Adresář aneb „jaké číslo má tetička na finančáku“?

Adresář je soubor kontaktních údajů na takřka všechny orgány státní správy a samosprávy. Najdete v něm kontakt na váš finanční úřad, radnici či katastrální úřad stejně tak jako všechna ministerstva či obě komory Parlamentu. Velice příjemné určitě je, že tak můžete získat kontakty na obecní úřady i v těch nejzapadlejších koutech republiky, které byste jinak horko těžko sháněli. Na druhou stranu poněkud nepochopitelně v katalogu chybí například útvary Policie České republiky.

Úřad, který hledáte, můžete najít pomocí místa působení nebo dle jeho zaměření. Třetí možností je vyhledávač, který vám ale nemůžu v žádném případě doporučit, neboť s ním zpravidla nic nenajdete. Možná pokud se jedná o menší obci, dá se vyhledávat podle jejího jména, ovšem pokud třeba chcete najít něco v Brně, najde vám vyhledávač pouze první stovku orgánů státní správy, které sídlí v tomto městě, a zbytek bez komentáře vypustí.

Nehledat, najít!

Druhou možností je hledat přímo daný úřad, nicméně v tom případě potřebujete znát jeho přesné označení. Dejme tomu, že potřebujete najít finanční úřad v jihomoravské metropoli. Ať děláte co děláte, spojení jako „fin brno“, „fin* brno“, „finanční brno“ apod. nechávají vyhledávací algoritmus ledově klidným. Pouze po zadání hesla „finanční úřad brno“ je ochoten vypustit do světa požadované informace. V případě finančního úřadu se dříve či později k výsledku doberete, ale co když budete hledat okresní správu sociálního zabezpečení, která ale figuruje v seznamu pouze pod zkratkou OSSZ? Proto je bohužel mnohem rychlejší danou instituci vyhledat ručně pomocí jejího zaměření.

Až se doberete k výsledku, čeká na vás jednoduchá tabulka s několika základními důležitými údaji jako adresa, telefon, úřední hodiny či odkaz na případnou internetovou stránku. U některých orgánů státní správy se dočkáte i dalších informací jako třeba sazebníku náhrad za poskytování informací a dalších.

Hodnocení adresáře: Adresář hodnotím jako zatím nejužitečnější a nejpropracovanější službu ze všech představených. Už nemusíte složitě zkoušet na různých vyhledávačích své štěstí. Stačí jen zavítat na portál a mít přibližnou představu, jak se úřad jmenuje. Jedinou chybou je absence některých, sice ne správních ale určitě státních orgánů a pochybné vyhledávání.

Zákony

Druhou částí Portálu veřejné správy je bezplatný přístup k zákonům uveřejňovaných ve Sbírce v jejich platném znění. Databáze má být průběžně aktualizovaná, takže vše, co naši poslanci a senátoři schválí, budete moci mít druhý den na stole. Krom zákonů si v sekci můžete přečíst věstníky jednotlivých krajů. Bohužel buď krajští zastupitelé na svých jednáních nic nedělají nebo je stránka hrozně neaktualizovaná, neboť kupříkladu Jihomoravský kraj má za dva roky svého působení pouze dva dokumenty. Poslední součástí zákonové sekce je rubrika EU, kde krom Smlouvy o přistoupení najdete i různé směrnice, které již brzy budou platit i u nás. Pokud by vás ovšem tyto směrnice náhodou zajímaly, budete muset prokázat velkou dávku trpělivosti a umění, abyste něco v externí databázi našli.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Smlouva o přistoupení k EU je zde také * Vyhledávání je poněkud nedomyšlené * Portál nabízí také informace z vašeho kraje

Co se týče asi nejčastěji navštěvované části (tedy zákony ČR), je určitě sympatické, že na stránkách naleznete všechny platné právní předpisy, a to včetně novinek z parlamentu. Jejich praktické využití však sráží naprosto nemožné zobrazování, kdy u každého většího zákonu se vám zobrazí na stránku jeden jediný paragraf. Až si jej přečtete, musíte se vrátit na hlavní stránku, vybrat si druhý paragraf, počkat až jej váš prohlížeč stáhne a pak přejít na třetí, na čtvrtý atd. Když vezmete v úvahu, že jeden paragraf často čítá jen jednu větu je pročítání zákonů na portálu zábavou pro dlouhé podzimní večery, které možná některým vydrží až do jara.

Hodnocení sekce zákony: Pochvalu si určitě zaslouží možnost prohlédnout si Smlouvu o přistoupení České republiky a dalších kandidátských zemí k EU, nicméně jinak zatím žádnou další užitnou hodnotu v této sekci nevidím. Prohlížení zákonů je zde pravé utrpení (mnohem lepší je obrátit se na adresu http://www.mvcr.cz/sbirka/, kde vše najdete také zdarma) a krajské vyhlášky nevypadají kompletně.

Životní situace aneb co dělat když..

Rozhodně zajímavou iniciativou je sekce životní situace. V té vám portál pomůže řešit určité konkrétní situace. Dozvíte se, co k tomu budete potřebovat, kam se obrátit, kdy a další užitečné informace. Například zjistíte, že vám vypršela platnost cestovního pasu. Stránka vám v tomto případě poradí, kdo vlastně může cestovní doklad získat (což se hodí v případě, kdy potřebujete vybavit pasem i svou ratolest a nevíte, jestli musíte navštívit úřad s ní), kde můžete o doklad požádat (spolu s odkazy na uvedené instituce), co k tomu budete potřebovat, můžete si stáhnout příslušný formulář a navíc vám portál sdělí, kolik vlastně budete platit. Až na to, že jsou postupy občas až příliš složité k pochopení, je třeba portál za tuto službu pochválit. Něco takového tu chybělo.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Autoři vám také pomohou řešit některé životní situace * Vyřizování pasu * Pomoci by se měli dočkat i podnikatelé

Jak ale sami administrátoři serveru říkají Vytvoření obecného popisu řešení životní situace je složitý a dlouhodobý proces, a tak není tato sekce univerzálním všelékem na všechny problémy. Spíše výjimečně se asi trefíte do jednoho z více než stovky popsaných postupů. Pokud se vám to ale povede, budete vybaveni informacemi lépe než kdy předtím.

Hodnocení životních situací: Skvělý nápad, který však díky zatím nízkému počtu modelových situací nemá příliš velkou šanci na to, aby si na něj občané zvykli. Teď bude záležet jen na autorech, jestli neusnou na vavřínech a v dohledné době portál doplní dalšími návody.

Jen tak dál!

Poslední rubriku – elektronická podání tu bohužel dnes z pochopitelných důvodů neprobereme, neboť její testování chce čas, ale určitě se na ni dříve či později na stránkách Živě dostane.

I bez toho však po přečtení předchozích řádků máte představu, co nám Ministerstvo informatiky svým projektem nabídlo. Portál veřejné správy je rozhodně na české internetové scéně zajímavým počinem, a tak není divu, že získal ocenění Událost roku české informatiky a telekomunikací 2003. Trošku stinnou stránkou projektu jsou náklady na jeho provoz. 40 miliónů korun je opravdu hodně, na druhou stát utratil mnohem více peněz horšími způsoby. A když to bude opravdu fungovat....

Sice momentálně portál poslouží pouze jako státní rozcestník v národních barvách, nicméně pokud autoři budou, jak slibují, na projektu dále pracovat, mohl by se z něj stát opravdový Portál pro jakékoli jednání s úřady či informacemi z každé oblasti. Doufejme, že ta doba přijde brzo.

Hodnocení portálu: V současné chvíli stránky fungují pouze v testovacím provozu a reálné využití mají „jen“ jako startovací pozice pro hledání kontaktů na všemožné orgány státní správy, v blízké budoucnosti by však měl nabídnout mnohem víc.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,