eGovernment | Portál občana

Portál občana a další státní weby prošly „degooglizací“. Uživatele už nebudou šmírovat

Národní agentura pro komunikační a informační technologie oznámila, že Portál občana a další weby veřejné správy spadající pod doménu gov.cz již pro měření návštěvnosti nevyužívají nástroj Google Analytics, ale přešly na Matomo Analytics. To je open source alternativa, která může běžet (a v případě státní správy i běží) na vlastních serverech, takže se data neposílají do cizích cloudů.

Odesílání potenciálně citlivých dat reklamním agenturám bylo velkým tématem přesně před dvěma lety. Tehdy stát spustil rezervační systém k očkování proti covidu, který sbíral zbytečně moc dat včetně toho, že do googlovského cloudu kvůli chybě posílal i rodná čísla. Na problém tehdy upozornil iRozhlas.

Organizace IuRe (Iuridicum Remedium) a Spolek pro ochranu osobních údajů následně vyzvaly vládu, aby u důležitých webů nasadily analytické nástroje, které žádné údaje třetím stranám neposílají. A doporučení padlo právě na Matomo. Očkovací systémem na něj přešel loni v únoru, ministerstvo vnitra pak přislíbilo, že jej časem využije i na Portálu občana.

Diskuze (9) Další článek: Messenger přidává první widget do Windows 11, který není od Microsoftu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,