Porsche představilo elektrický kombík do terénu. A k tomu i celoodpružená karbonová elektrokola

Už jen vstup mezi elektromobily budil u značky Porsche rozruch, nicméně elektrický model Taycan sklízí úspěch, a tak se dočkal odvozeného modelu s větším kufrem a vyšším podvozkem. Aby toho nebylo málo, spolu s tímto modelem automobilka uvedla i nový model celoodpruženého elektrokola.

Nový elektromobil se jmenuje Taycan Cross Turismo a bude se nabízet ve čtyřech variantách odstupňovaných podle výkonu a dojezdu. V základu bude mít auto 476 koní a ujede až 456 km, ve vrcholné verzi Turbo nabídne 761 koní, stovku pod tři sekundy a dojezd 419 km.

Oproti klasickému Taycanu se Cross Turismo dočkalo i „off-road“ prvků ve formě ochranných plastů na blatnících, předním i zadním nárazníku a prazích. Klíčovou informací je zvětšení zavazadlového prostoru na 446 litrů (sedan 407 litrů), se sklopenými opěradly zadních sedaček až na 1212 litrů, kdy stále nechybí ani přední kufr o objemu 84 litrů. 

Nejen auto, ale i elektrokola

Do seznamu příslušenství přidává Porsche speciálně pro Cross Turismo vyvinutý nosič kol pro zadní tažné zařízení. Uveze až tři kola a vychytávkou je možnost otevření pátých dveří vozu, i když je nosič naložen. A při této příležitosti automobilka představila i dvě nová elektrokola - eBike Sport a eBike Cross.

Klepněte pro větší obrázek

Kola jsou postavená na stejném rámu, liší se pouze osazením zacíleným buď do lehčího, nebo do těžšího terénu. Rám je karbonový, celoodpružený a baterie s motorem jsou elegantně integrovány. Kromě samotného rámu má kolo karbonové i ráfky. 

Podobně jako auta nebudou ani elektrokola značky Porsche levná záležitost. Levnější verze Cross vyjde přibližně na 229 tisíc korun, robustnější verze Sport pak na 286 tisíc. Výbava je nicméně výborná. Motor dodalo Shimano a jedná se o nejpokročilejší model EP8, řazení je Shimano XT a tlumič zadního odpružení je značky Fox. 

Vidlici a brzdy dodala německá Magura, která vyrábí robustní cyklistické komponenty na základě svých zkušeností z motokrosu. Kolo je rovnou osazeno i teleskopickou sedlovkou a platformovými pedály, oboje dodal Crankbrothers. 

Diskuze (2) Další článek: MasterCard a Samsung vyrobily platební kartu se čtečkou otisků. Není s ní potřeba zadávat PIN

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,