Windows 10 | Aktualizace | April 2018 Update

Poradna: Poslední velká aktualizace Windows 10 se nezdařila. Co s tím?

  • Aktualizace Windows 10 na build 1803 končí nefunkčním systémem
  • V podezření jsou antivirové programy
  • Řešením je obnova ze zálohy nebo přeinstalování systému

Od konce minulého týdne řeší uživatelé Windows 10 relativně častý problém. Spočívá v tom, že po aktualizaci na verzi 1803 systém nenastartuje. Části uživatelů se po restartu zobrazí dialog pro výběr klávesnice, další skončili na prázdné ploše, obsahující jen ikonu Koš. Časté je také zobrazení hlášky o chybějící cestě k profilu „Umístění není dostupné C:\Windows\system32\config\systemprofile\Desktop není k dispozici“.

Společným příznakem je Windows 10 April 2018 Update 1803 – velká aktualizace systému, kterou Microsoft vypustil 30. dubna. Po instalaci pak, kromě výše uvedených, nastává několik různých variant příběhu.

Jedna verze je, že po dokončení stahování aktualizace se systém Windows restartuje a nainstaluje ji. Po dalším restartu se však „zasekne“ na logu, nereaguje na žádný vstup a je možné pouze vypnout stroj pomocí vypínače. Některým uživatelům se stalo, že po restartu začal systém vracet provedené změny. Po obnovení a nastartování však systém znovu začne stahovat a instalovat aktualizaci, nicméně instalace skončí chybou 0xc1900101.

Příčinou mohou být antivirové programy

Zdá se, že společným příznakem všech uvedených problémů jsou antivirové programy třetích stran. Například server WinTips.org doporučuje jako první v případě nezdařené instalace před dalšími pokusy „úplně odinstalovat antivirový nebo bezpečnostní program třetí strany ze systému“.

To ovšem platí jen pro situace, kdy systém odinstaluje aktualizaci a následně se ji snaží stáhnout a nainstalovat znovu, což skončí chybou. Již v březnu přitom proběhla informace, že jarní aktualizace je nekompatibilní s klientem Avast Endpoint Protection.

Také v naší Poradně část přispěvatelů uvedla, že má jako antivir nainstalovaný Avast nebo AVG, další hlásí problémy s Esetem. V rámci objektivity ale musíme podotknout, že řada uživatelů jmenovaných bezpečnostních produktů nemá po aktualizaci na verzi 1803 žádné problémy. Microsoft se zatím ke vzniklým potížím oficiálně nevyjádřil.

Co s tím?

Pokud Windows končí na černé obrazovce s Košem, jeví se zatím jako jediná schůdná cesta obnova ze zálohy, případně nová čistá instalace systému. Na oficiálních stránkách Microsoftu si na jiném funkčním počítači můžete stáhnout nástroj pro vytvoření zaváděcího média.

Dále pak na nefunkčním stroji spusťte přes Správce úloh (Ctrl+Alt+Delete) novou úlohu s oprávněním správce. Následně můžete spustit instalaci ze zaváděcího média a postupovat dle instrukcí instalátoru. V dialogu, kde je nabídnuta možnost instalace, stiskněte tlačítko Opravit tento počítač, pokračujte volbou Odstranit potíže-Upřesnit možnosti-Vrátit zpět předchozí build. Po dokončení by měl počítač normálně naběhnout.

Pokud tato cesta se zachováním dat nepřinese kýžený výsledek, pak je patrně poslední možností nová čistá instalace Windows. Pokud máte v počítači jediný disk bez odděleného systémového oddílu, nezapomeňte si z něj stáhnout data. To lze udělat připojením disku k jinému počítači nebo můžete počítač nabootovat pomocí live distribuce Linuxu z fleshdisku a z disku data překopírovat na externí médium nebo poslat do cloudu.

Co jinak přináší jarní aktualizace Windows 10:

Diskuze (106) Další článek: Elon Musk nespustí web Pravda, ale Pravduh. Bude hodnotit pravdomluvnost médií (oživeno)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,