Apple | Bezpečnost | macOS

Populární aplikace na MacOS krade lidem historii prohlížení. Apple zareagoval se zpožděním

Jedna z nejprodávanějších aplikací nejen v americkém Mac App Store, Adware Doctor, narušuje lidem soukromí a krade jejich historii internetového prohlížení. Tu následně nahrává na servery v Číně. Apple byl o problému informován již před několika týdny, ale zakročil až nyní, když se zpráva dostala do médií.

Adware Doctor byl do této chvíle v USA nejpradávnější aplikací pro Mac v kategorii produktivita. Ve svém popisu sliboval, že „udrží váš Mac v bezpečí“, „zničí všechny otravné pop-up reklamy“ a dokonce „objeví a zničí hrozby na vašem Macu“. Zní to pěkně, ale Adware Doctor je ve skutečnosti všechno, jen ne bezpečný – vaši historii internetové prohlížení odešle do Číny. Dělá to přitom na pozadí bez informování uživatele a pro funkčnost programu toto není potřeba. Proto tato aktivita programu budí podezření.

Na problematičnost aplikace upozornil bezpečností analytik a bývalý zaměstnanec NSA Patrick Wardle. Adware Doctor podle něj dokáže ukrást historii prohlížení jak z Chrome, tak Firefox a Safari. Částečně proto, že člověk aplikaci musí odsouhlasit přístup k interním souborům počítače kvůli prověření přítomnosti malwaru.

Wardle na problém Apple upozornil již před několika týdny. Žádnou reakci ale nedostal a aplikace byla ještě před pár dny dostupná ke stažení v App Store. Až když se začala šířit zpráva o škodlivosti Adware Doctor v amerických médiích, Apple zasáhl a aplikaci odstranil.

Že se čas od času objeví v obchodech s aplikacemi pochybné programy, není nic neobvyklého. Na Google Play Store je to dokonce častý problém. Jenže Apple má pravidla pro uvedení aplikací do svého obchodu násobně přísnější a nejen, že striktně monitoruje jejich bezpečnost, ale i morální stránku. Škodlivé aplikace se tak v App Store objevují jen výjimečně. O to nepochopitelnější je, proč Apple Adware Doctor stále nestáhl.

Soukromí je dobré si chránit. Odinstalujte tedy Adware Doctor a zkontrolujte i další aplikace. A co třeba s Facebookem? Poradí video:

Diskuze (5) Další článek: Objevily se první informace o grafické kartě GeForce RTX 2060. Má přijít ke konci roku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,