Pomůže oddělení divize MIPS?

SGI začne vyrábět počítače s čipy od Intelu.
V posledních dvou letech pronásledovalo firmu Silicon Graphics nemálo trápení, pramenících zejména z některých špatných rozhodnutí předchozí doby. U SGI jsme byli vždy zvyklí obdivovat vysokou ziskovost, a přitom její poslední kvartály jsou většinou ztrátové. Nic na tom bohužel nezmění ani poslední čtvrtletí, ve kterém SGI očekává opět ztrátu; co je ale důležitější, je očekávaný pokles obratu asi na 700 mil. USD (před rokem firma zaznamenala obrat 909 mil. USD, a takový pokles není v počítačové branži obvyklý).

Na poklesu se podle nového ředitele firmy Beluzza (dříve Hewlett-Packard) podílí zhruba stejnou měrou jak pokles prodeje grafických stanic a superpočítačů, tak i špatná manažerská rozhodnutí v oblasti serverů.

Nicméně, řada náznaků ukazuje na to, že se firmě může podařit rychlý návrat na výsluní. Počátkem dubna se očekávají zásadní produktová oznámení v grafice, a to zřejmě jak u pracovních stanic, tak (a hlavně) u prvních osobních počítačů, které firma vůbec vyrobí, a u kterých se očekává grafická architektura s enormní výkonností. Škoda ale je, že se těchto počítačů dočkáme později, než se očekávalo, tj. zřejmě až koncem roku namísto léta.

Nicméně, ještě jedna překvapivá zpráva se objevila v kuloárech (poprvé citována v San Jose Mercury News): SGI má údajně odštěpit svou divizi MIPS do samostatné firmy. Byl by to návrat zpátky ke kořenům, protože firma SGI již jednou MIPS coby tvůrce RISC procesorů pohltila a udělala z něj svou divizi. Během řady let tato divize udělala mnoho dobrého, ale také řadu chyb, jako bylo nesmírné opoždění některých procesorových řad nebo některé slepé uličky RISCového computingu.

Znovuoddělení MIPSu není přiznáním špatného dávného kroku, jako spíše reagování na novou situaci. SGI začne vyrábět počítače s čipy od Intelu, tedy konkurenta MIPSu – a tím se třenice mezi SGI a MIPSem, již několik let patrné, dále zvýší. MIPS dále potřebuje peníze pro další investování do vývoje, zejména do svých velice úspěšných embedded čipů – a financí dnes SGI zrovna nemá nadbytek. A konečně, znobuobnovená nezávislost MIPSu na SGI dnes trhu prospěje – jednak lze získat více partnerů, jednak bude mít MIPS volnější ruku ve vývoji čipů, které SGI v podstatě nezajímají (jako zmiňované embedded MIPS čipy). Silicon Graphics zatím tyto zprávy nekomentuje, ale zmíněný deník uvádí, že se ve firmě už "rojí" bankéři, kteří připravují vstup MIPS na burzu jako samostatné firmy (bez tohoto vstupu je odčlenění nesmyslné).

MIPS nikdy čipy nevyráběl, ale pouze navrhoval – vyráběly je pak firmy jako Toshiba, NEC nebo Philips a MIPS žil jen z licenčních práv. Nejvíce těchto čipů najdeme v počítačových perifériích (rychlé tiskárny atd.) a dnes hlavně v herních konzolích od Nintenda či Sony (PlayStation) – jejich prodej rychle vzrůstá až na skvělé loňské číslo 48 miliónů čipů, což je vlastně polovina počtu procesorů Pentium, které za tento rok vyrobil Intel!

Váš názor Další článek: INTERSOLV a podpora JDBC 2.0

Témata článku: , , , , , , ,