Pomocníci „zadara“

Myslím, že v dnešní době vysokých cen za kvalitní nástroje pro správu systému i za zajímavé a užitečné aplikace se mnoho lidí poohlédne raději po freewarových prográmcích, které mohou někdy svým „příbuzným“ docela směle konkurovat. Dnes se na některé z nich podíváme.
Fallback 2.0

Jedná se o freewarovou utilitu pro zálohování důležitých i nedůležitých souborů ve vašem počítači. Samozřejmě se nejedná o aplikaci obsahující všechny funkce profesionálních zálohovacích programů, za které jsou lidé schopni zaplatit někdy až astronomické ceny, ale pro „lehčí“ použití naprosto dostačuje.

Program funguje na principu komprimace zálohovaných dat do formátu PkZip, což je užitečné zejména u větších zálohovaných souborů. Celý program se dá samozřejmě nastavit tak, aby předem definované soubory zálohoval bez asistence uživatele, tj. automatizovaně. Po instalaci 2,6 MB velkého souboru a následném vyžádaném restartu aplikace funguje bezproblémově a určitě dokáže posloužit velice dobře. Instalační soubor se dá nalézt na stránkách společnosti Arkban.

QuickSysInfo 1.0

Jedná se o freewarovou utilitu pro rychlé zobrazení informací o počítači. QuickSysInfo zobrazí přibližně tyto údaje: uživatelské jméno/jméno domény (u NT), primární IP adresu počítače, verzi, build, temp a systémové adresáře operačního systému, přehled pevných disků v počítači, současné i maximální rozlišení a barevnou hloubku monitoru, volné systémové zdroje, počet, druh a rychlost procesorů, koprocesorů, počty a porty modemů, informace o připojených tiskárnách, přehled právě spuštěných aplikací a některé další. Program pochází z dílny Widsom Software Inc. a instalační soubor má velikost cca 333 kB.

Texture processor 1.3

S tímto nástrojem asi nebude pracovat každý; slouží ke generování textur prakticky v nekonečném množství, které se mohou použít např. pro různá pozadí apod. Prakticky v několika okamžicích se s tímto programem dá vytvořit pomocí naprogramovaného algoritmu nekonečné množství textur v nejmenším čase a s nejmenší námahou, a to posouváním osmi táhel při zvoleném základním tvaru.

TP 1.3 představuje užitečný nástroj nejen pro 3D umělce a webové návrháře, ale stojí určitě za vyzkoušení i pro jednoduchou tvorbu desktopu místo oněch „okoukaných“ fotografií celebrit nebo západů slunce nad krajinou.J Jde o jednoduše ovladatelný program, u něhož lze mimo jiné editovat každý jednotlivý krok, přes který se přešlo, a má jistě ve svém oboru velký potenciál. K jeho provozu stačí kromě 1 MB volného prostoru na disku také dvousetmegahertzový procesor, alespoň 32 MB operační paměti, rozlišení 800x600 True Color a „Okna“ od verze 95. Další informace a instalační soubor o velikosti cca 500 kB se dají nalézt na stránkách výrobce.

Diskuze (5) Další článek: IBM má nejmenší počítačový obvod

Témata článku: , , , , , ,