Pomocníci zadara 7.

Po delší prodlevě se stejně jako v předchozích dílech našeho miniseriálu i dnes podíváme na několik programů, které by nám mohly pomoci v práci s počítačem a někdy by ji mohly i celkem slušně ulehčit. Dnes se podíváme na freewarovou tvorbu textových efektů, vytvoříme si efektní posouvací lišty v IE a nakonec si vytvoříme efektní tlačítka pro webové stránky v ryze českém programu.
Text Effects

Potřebujete někdy vytvořit např. pěkné pozvánky na party nebo logo pro své prezentace na webu, ale nechce se vám s tím „patlat“ v nějakém profi a hlavně drahém programu, který tyto funkce umožňuje a pastelky jste už také někam důkladně uklidili? Pak zkuste tento program z dílny Blaiz Enterprises. Pomocí této šikovné aplikace vytvoříte efektní 3D texty, plně barevné a plně stínované nápisy, které se po vytvoření ukládají do formátů JPG nebo BMP (např. u log je asi užitečnější JPG, ne? :). Program podporuje několik úrovní stínování objektů a také jejich prostorové otáčení, což mi trochu připomíná program komerčnějšího typu od Xary. Uživatel si sám může nadefinovat velikost a barvu textu vč. fontu, a pak pomocí příjemného ovládacího rozhraní program vytvoří tyto pěkné objekty. Pro začátečníky je v programu obsaženo 42 vestavěných hotových objektů pro snazší naučení ovládání. Proto pokud máte o tento jako vždy freewarový produkt zájem, stáhněte ho na domovské stránce. Velikost stahovaného souboru je cca 560 kB.

Scrollbar Skinner

Když si děláte vlastní stránky pro web, také jste už přemýšleli o začlenění barevně přizpůsobených posouvacích lišt na okrajích, ale říkáte si, že kvůli jedné stránce se přece nebudete učit nějaká CSS? S tímto programem nemusíte CSS ovládat ani trochu a barevné lišty zvládnete během chvilky. Jediné omezení je v tom, že tyto lišty jsou zobrazitelné pouze v novějších verzích Internet Exploreru, tj. od 5.5. Tvorba lišt je zcela a úplně vizuální s možností přímého náhledu v prohlížeči. Výsledek práce v podobě kódu stačí zkopírovat přes clipboard do HTML stránky a je to hotovo. Jde podle mě o velice užitečný nástroj, který může oživit internetové presentace i bez oněch zmiňovaných znalostí CSS. Na domovských stránkách si můžete stáhnout instalační soubor o velikosti cca 500 kB.

H-Knofliczek

Chtěli byste si na své web stránky umístit nějaká tlačítka a nechcete používat např. anglicky „mluvící“ programy, protože se vám zdá jejich ovládání složité? Tento český free program umožňuje tvorbu aktivních i pasivních tlačítek pro webové stránky. Tlačítka je možno klasicky „nakreslit“, nebo vytvořit aktivní buttonky, u kterých můžeme definovat jejich akci při najetí myší a kliknutí (pohyb, zvuk), Po vložení všech požadovaných parametrů je výsledkem opět HTML kód který stačí vložit do svých stránek a je to. Program je přehledně rozdělen do čtyř záložek, ve kterých postupně tvoříte svá budoucí dílka. Více informací a download naleznete na domovských stránkách brouckuv.webpark.cz. Nutno podotknout, že velikost stahovaného souboru je nějakých 2,8 MB.

Diskuze (6) Další článek: PVT sníží od ledna počet zaměstnanců o 650 na 1650 lidí

Témata článku: , , , ,