Pomocníci zadara 16.

Dnes je zde již šestnáctá část našeho miniseriálu o programech, jejichž cena je sice nulová, ale užitná hodnota je někdy velice vysoká. V dnešní části budeme pohodlně a snadno tisknout třeba několik obrázků na stránku a dále ve dvou programech vytvářet 3D scény a objekty. Takže s chutí do toho…
Easy JPEG Printer 1.4

Když obrázky nevložíme např. do dokumentu v nějakém textovém nebo jiném editoru, prakticky je nemůžeme najednou vytisknout na jednu stránku. Pokus bychom se o to přece jen pokusili, obnáší to různé nastavování papíru a okrajů apod. S tímto jednoduchým a celkem mini prográmkem od Joela Graffmana se tato operace stává na výsost snadnou. S touto aplikací můžeme vytisknout dva a více (maximálně však šest) obrázků na jeden list papíru. Před samotným tiskem lze obrázky různě umísťovat a také k nim jednotlivě přidávat popisek, datum nebo jinou libovolnou informaci. Pokud byste měli zájem, instalační soubor tohoto programu ve verzi 1.4 je velký cca 373 kB.

3D Prog

Kdo se o 3D grafiku alespoň někdy trochu zajímal, jistě ví, že programy pro tento zajímavý a hodně se rozvíjející okruh grafické tvorby nejsou právě na každém rohu, pokud za ně nechceme zaplatit někdy celkem šílené sumy peněz. Ale jak se říká, kdo hledá, najde. A najde třeba právě tento program od společenství SpaceTeam, který je k mání ve verzi 2.1 a mimo jiné dokáže vytvářet prostorové objekty a ty ukládat ve formě obrazu formátu BMP. Tento program se instaluje pomocí stažitelného souboru, jehož velikost se pohybuje na hranici 1,1 MB.

Easymodel

Jedná se o modeláře ve verzi 2.2 Beta s jednoduchým ovládáním určeného pro tvorbu 3D scén, které umí samozřejmě i renderovat (Phong a Gourad). Dále umí objekty potahovat obrázky ve formátech JPEG i BMP. Umí pracovat s objekty ve formátech DXF, 3DS, VRML1 VRML2. Nutno podotknout, že do těchto formátů umí program své scény a objekty i exportovat. Podle mého názoru se tento program tvůrcům z Jaap Design opravdu povedl. K instalačnímu souboru je nutno podotknout, že má velikost cca 871 kB, což je i modemem staženo prakticky za chvíli.

Pokud by se stalo, že některé domovské stránky nebudou fungovat, tak zkuste programy nalézt např. na některém veřejném celosvětovém stahovacím serveru, jako jsou např. Download, nebo Tucows.

Diskuze (4) Další článek: Nová rubrika: kapesní počítače na Živě

Témata článku: , ,