Pomocníci zadara 15. – Úpravy videa

V dnešním patnáctém dílu našeho miniseriálu si stejně jako vždycky ukážeme tři programy, které za svou nulovou cenu (kromě nákladů za stahování samozřejmě) dokáží odvést práci srovnatelnou s výkony jejich mnohem dražších kolegů. Dnes se podíváme na jednu specifickou část – úpravy videa. Tato oblast není ve freewaru nijak zvlášť rozšířená, o to víc jsou tyto programy lákavější.
VirtualDub

Tento výborný program z dílny Avery Lee, který má velikost instalačního souboru pouhých 691 kB, umí opravdu mnoho. Například s ním můžete snímat video z obrazovky, konvertovat mezi sebou vzájemně videa ve formátech AVI a MPG, a to obousměrně, různě měnit úroveň komprese zvuku i videa. Konverze jako taková, která u velkých souborů trvá více, než bychom si přáli, se dá automaticky nastavit na jakoukoli dobu (nejužitečnější při spánku uživatele). Program navíc podporuje práci se soubory o velikosti větší než 2 GB. Stáhnout by se měl dát na této adrese a každopádně by měl být ke stažení na celosvětovém serveru Download.com. Jeho velikost a jeho potenciál z něj dělají jednoho z horkých favoritů a o tom svědčí i jeho celosvětová oblíbenost.

ABC Videoroll

Jedná se o freewarové plnohodnotné studio pro editaci videa z dílen Advanced Technology Partners. Umožňuje zachytávání videa z prakticky jakéhokoliv zdroje, ať už se jedná o videorekordér nebo kameru vč. DV kamer, dále nahrávání upraveného videa do videorekordéru, streamování videa přes Internet. Spolupracuje bezchybně s valnou většinou zachytávacích karet, má plnou podporu Apple QuickTime pro efekty, filtry a přechody. Mezi podporované formáty patří ASF, ASX, AVI, BMP, DV, JPEG, MP3, MPEG, QT, TIFF a WAV. Má různá rozlišení a standardy včetně NTSC, PAL a Internet Streaming. V programu je podporována více než stovka speciálních efektů a přechodů, ale co si kdo vybere, záleží čistě na osobním pocitu. Na domovských stránkách naleznete mnoho dalších informací včetně možnosti stažení instalačního souboru o velikosti cca 2,67 MB.

Movie Converter

Jedná se o jednoduchý program z dílen Advanced Technology Partners, který svému uživateli dovoluje konvertovat videa, a to v nejpoužívanějších formátech MPEG, ASF, ASX, MP3, AVI a WAV do QuickTime. Program podporuje ovládání „drag-and-drop“ a také možnost dávkového zpracování souborů (např. celé adresáře). Stejně jako předchozí je i tento pomocník free a velikost jeho instalačního souboru, který se dá stáhnout z domovských stránek, čítá cca 4 MB.
Diskuze (16) Další článek: GeForce 4 - 5. února

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,